Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronapandemin fick den hyllade hockeyspelaren Juho Lammikko att nobba NHL – flyttar till Ryssland

Från 2020
Uppdaterad 05.06.2020 09:24.
Juho Lammikko lyfter VM-bucklan i maj 2019.
Bildtext Juho Lammikko lyfter VM-bucklan i maj 2019.
Bild: CTK Photo/Vit Simanek/All Over Press

Juho Lammikko fortsätter sin karriär i KHL-klubben Metallurg Magnitogorsk som han har tecknat ett ettårigt kontrakt med. Enligt agenten Tomi Haula var Lammikko intresserad av att återvända till NHL-klubben Florida men betraktade spel i Europa som ett sportsligt säkrare alternativ.

Under den gångna säsongen var Kärpäts center Juho Lammikko en av de bästa spelarna i FM-ligan. Det har även den ryska storklubben Metallurg Magnitogorsk uppenbarligen lagt märke till. Klubben meddelar nämligen på sin webbsajt att man har tecknat ett ettårskontrakt med finländaren.

I Kärpät noterades Lammikko för 22 + 29 = 51 poäng på 57 matcher. Säsongen 2018–19 fick Lammikko debutera i NHL och spela 40 matcher i Floridas tröja. För ett år sedan valde Lammikko att nobba en NHL-förlängning och ta ett steg tillbaka, inte minst för att få spela i en offensiv roll.

– Jag känner att jag behöver utvecklas och Kärpät var just nu det bästa alternativet för mig, konstaterade han då.

Ett par månader före flytten till Kärpät hade Lammikko ingått i det finska landslag som sensationellt vann VM-guld i Slovakien.

"Skulle klara sig i NHL"

Många trodde att Lammikko efter succén i Kärpät skulle återvända till Florida som fortsättningsvis sitter på finländarens NHL-rättigheter.

Förbundskapten Jukka Jalonen deklarerade i april att Lammikko är den FM-ligaspelare som är närmast en plats i det nordamerikanska rampljuset.

– Den jag skulle välja till mitt lag och som jag vet skulle klara sig i NHL är Juho Lammikko. Jag skulle välja honom direkt.

– Lammikko klarar åtminstone av att spela som center eller ytter i fjärdekedjan, kanske också i tredjekedjan. Han är en tvåvägsspelare som är tillräckligt stor och som rör sig bra, sa Jalonen till Ilta-Sanomat.

Framskjuten NHL-start

I stället för spel i Nordamerika väntar alltså spel i Ryssland och KHL. Agenten Tomi Haula säger till MTV att man hade fört diskussioner med NHL-klubben Florida men att coronapandemin satte grus i maskineriet. Det är nämligen oklart när NHL-säsongen 2020–21 kan köra i gång. Det har spekulerats om en säsongsstart runt årsskiftet.

– Problemet är att vi varken vet när vi kan förhandla om ett NHL-kontrakt eller när vi kan skriva på det, säger Haula och påminner om att Lammikko senast har spelat hockey i mars.

Lösningen blev alltså att skriva ett KHL-kontrakt som i sin tur omöjliggör spel i NHL säsongen 2020–21.

I Metallurg Magnitogorsk får Lammikko sällskap av en annan VM-guldmedaljör. För en månad sedan blev det nämligen klart att anfallaren Harri Pesonen lämnar schweiziska Langnau för spel i KHL.

Magnitogorskanfallet förstärks även med den tidigare SKA-duon Sergej Plotnikov – Maxim Karpov samt av kanadensaren Taylor Beck som ansluter från Avangard Omsk.

Diskussion om artikeln