Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Kolumn: Ingen berättade att det är ett tredubbelt jobb att ta en hundvalp till en barnfamilj

Från 2020
En corgivalp som äter mat
Bildtext Hur svårt kan det vara att skaffa hund till en barnfamilj? Maija Virtanen berättar om sina erfarenheter.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Man ska fundera noga på olika saker före man kan bestämma om ett husdjur ryms med i ens liv: vilken hundras passar, har man råd passar hunden i ens livsstil och så vidare. Vi trodde vi hade funderat på allt men det visade sig att vi inte hade, skriver Maija Virtanen.

Under coronatiden har allt fler börjat fundera på att äga ett eget husdjur. Så pass många att det inte har räckt till åt alla under våren 2020.

Då nioåringen var åtta år började hon drömma om en hund. Ingen av oss har tidigare ägt en hund, så tanken var spännande.

Vi sa till dottern: om du tar dig ut på låtsas-promenader varje morgon före skolan börjar i ett halvt år så kan du få en hund.

Det trodde jag skulle visa verkligheten för henne. Eller vad en stor del av vad livet med hund handlar om.

En flicka sitter framför dator med en valp i famnen.
Bildtext Fast man äger en hundvalp kan det vara svårt att lämna sina kära hobbyer för att ta ut hunden.
Bild: Maija Virtanen/ Yle

Många fördelar att ha hund

Nog hade jag själv också emellanåt tänkt att en hund kunde vara bra och skönt att ha. Den skulle ta mig ut på promenad, vilket annars är svårt. Den skulle bota allergier hos mina barn.

Den kunde till och med vara ett psykologisk vapen mot depression och få äktenskapet att må bättre. En ganska tung börda för en liten hund.

Min dotter är (som säkert alla barn) bra på att förhandla. Då hon efter det första jublet förstod hur lång tid ett halvt år är, försökte hon få ner tiden till ens två eller tre månader.

Tre gick jag med på och sedan förhandlades överenskommelsen till ytterligare tre stadier.

I en månad skulle hon vänja sig vid att vakna tidigare, i en månad skulle hon ta sig ut ur lägenheten och först den tredje månaden skulle hon ta en promenad. Fine.

Så hon gjorde det. (Eller snarare efter två månader började sommarlovet och projektet dog så småningom ut, men åtminstone vaknade hon själv tidigare).

En lurvig hundvalp gosar med ett barn.
Bildtext Fyraåringen leker ofta med hunden men har även sagt "jag önskar hunden aldrig kommit"
Bild: Maija Virtanen/ Yle

Det tog tid att lära sig om vilken hund som var den bästa möjliga rasen för oss. Och det var omständigt att hitta rätt valp. Den första som vi bokade föddes med ett hjärtfel. Det var sorgligt.

Fast senare kom det fram att det trots allt inte var något fel med den. Det var lyckligt för hunden. Men sedan hittade vi en annan hund som till och med fanns närmare vårt hem.

Vad har vi gjort!?

Så vi fick en hund. Den är nu sju månader gammal. Eller ung. Den är ungefär som en fyraåring i människoålder.

En kollega som haft hundar sa: “Ni kommer att tänka 'vad har vi gjort!' under det första halvåret med valpen men sedan blir det bättre".

En pappa leker med sina barn och sin hund inomhus.
Bildtext Dagen då den lilla lurvbollen på riktigt flyttade till oss.
Bild: Maija Virtanen/ Yle

Vår hundvalp har för det mesta varit en ganska lugn och försiktig personlighet. Vi har inte rivit oss i håret och skrikit av desperation.

Nog kan det vara störande att stiga i hundkiss eller bajs i sitt hem eller att vara tvungen att hindra hunden från att bita i barnens händer.

Eller stoppa den då den tuggar på ben/ hår/ strumpor/ leksaker/ hörlurar, men för det mesta har det varit okej. Efter 6,5 månad verkar den även ha blivit rumsren.

Många tillbehör behövs

Vi vuxna har varit litet tveksamma till om vi verkligen klarar av att vara hundägare. Om vi klarar av att skola hunden till en duktig hundmedborgare.

Därför köpte vi allt som uppfödaren sade att vi behövde: nagelsax, tandborste, tandkräm med kycklingsmak, leksaker och konserverad sparris (första hjälp).

En flicka med sin hund i famnen.
Bildtext Hur klarar sig ohundskolade familj med en riktig hund?
Bild: Maija Virtanen/ Yle

Därför anmälde vi oss till en valpskola (10 gånger för 185 euro). Vi måste ändra på våra rutiner för att hunden inte skulle behöva vara ensam hemma för länge. Vi går ut på promenad i alla väder och sent på kvällen.

Vi har läst om olika hundsjukdomar och om möjliga olyckor som kan ske i hemmet. Jag måste skaffa mitt livs första par läsglasögon för att kunna klippa valpens svarta små naglar.

Inte så lätt att vara matte/ husse

Vi har skolat oss själva till att bli hundägare. Vi har också försökt skola hunden.

Den ska hyllas och belöna då den kissar och bajsar på rätt plats, då den promenerar i rätt takt, då den inte skäller åt andra hundar och då den tittar på en då man säger hans namn.

Och vi har sagt ifrån då den biter på händer, då den tar strumpor – emellanåt medan man håller på sätter dom på sig – eller då den tuggar på möbler.

Vi har gett den mat på rätta mattider och inte gett den uppmärksamhet då den tigger vid matbordet. Vi ger den hundleksaker och ben att tugga på.

Man får lära sig att bli hundägare

Men det som ingen hade pratat om före vi tog hunden (av alla de råd man fick) var att också lära barnen att vara med hunden.

Och det är vi (ohundskolade) vuxna som borde lära dom det.

Hur leker man med hunden? Hur leker man så att hunden inte blir rädd och biter en? Man tänker inte på att en fyraåring är väldigt nära hundens tänder med sitt eget ansikte.

En hund leker med en kastrull på huvudet.
Bildtext Hur leker man med en hund?
Bild: Maija Virtanen/ Yle

Vad betyder det då hunden låter så? Vad betyder det då hunden har sina öron så? Hur hittar man en varm relation med djuren?

Att äga en hund i en barnfamilj är faktiskt ett tredubbelt jobb. Förutom att lära hunden så måste man lära sig själv att bli en hundägare.

Dessutom måste man lära sina egna barn att umgås med hunden.

Det har varit litet jobbigare att skaffa hund än jag hade förväntat, trots förberedelserna.

En liten valp ligger på rygg och ser rakt in i kameran
Bildtext Valpar är söta men har vassa tänder.
Bild: Stina Sirén/Yle

En kurs om hundens språk och dess beteende skulle heller inte ha skadat. Men å andra sidan är vi jättestolta över nioåringen som fortfarande vaknar tidigt både under skoldagar och helger för att ta ut hunden.

Och även efter skolan går hon på promenad med hunden (då man har tjatat cirka tio gånger om saken).

Mera om olika sidor i vardagen med en fyra månader gammal valp i en småbarnfamilj kan du se i serien Valpen Micki som finns på Barnens Arena och Yle Arenan.

Valpen Micki - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln