Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Är det tryggt att besöka Umeå den här sommaren? Det beror på, säger läkare

Från 2020
Uppdaterad 05.06.2020 11:04.
Under storolycksövningen bröt en brand ut på Wasa Express bildäck.
Bildtext I Västerbotten har man nu närmare 500 coronafall. Motsvarande siffra i gamla Vasa län var vid samma tidpunkt (4.6) 138.
Bild: Gränsbevakningsväsendet/Pasi Kettunen

För många österbottningar är en tur till Umeå ett självklart inslag på semestern, och många undrar nu om det alls är tryggt att besöka Umeå i sommar.
Det beror på vad man menar med tryggt, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark vid Region Västerbotten.

Den här tiden på året brukar det vara nästan fullt på Wasa Express vid veckoslutsavgångarna. Nu åker bara en handfull passagerare med färjan. Coronasommaren ser ut att bli historiskt dålig för rederiet.

- Som mest har vi haft 40 passagerare på en avgång den här våren. Normalt ligger det kring 20, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.

Ett porträtt av Peter Ståhlberg.
Bildtext Peter Ståhlberg
Bild: Yle / Axel Brink

Ståhlberg tror inte att någon större förändring är att vänta inför sommaren och det som brukar vara högsäsongen i juli och augusti. Bokningsläget är katastrofalt.

- Man kan kalla det avbokningsläget. Vi har nu ungefär 2500 bokningar för hela sommaren. I fjol hade vi 96 000 bokningar under samma period, säger Ståhlberg.

"Sommaren är förlorad i vilket fall som helst"

Frågan är om nöjestrafiken kommer igång alls den här sommaren. Före midsommar ska statsrådet besluta om nya rekommendationer för resandet.

I dagsläget är budet att nöjesresor ska undvikas helt och resande från Sverige ska efter hemkomst tillbringa två veckor i karantän.

- Den här sommaren är nog förlorad i vilket fall som helst, säger Ståhlberg.

För många österbottningar är en tur med färjan till Umeå ett självklart inslag på semestern, och många undrar nu huruvida det alls är möjligt att göra den här sommaren. Är det tryggt att besöka Umeå?

- Det beror på vad man menar med tryggt och vilken risk man är beredd att ta, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark vid Region Västerbotten.

Blomförsäljning på Umeå rådhustorg
Bildtext För många österbottningar är ett Umeåbesök en självklar programpunkt under sommaren.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Kring 500 coronafall i Västerbotten

Rekommendationer om social distansering, förbättrad hygien och undvikande av folksamlingar gäller i Sverige precis som i Finland. Smittoläget är ändå ett annat i Sverige.

I Västerbottens län hade man den 4 juni 492 bekräftade fall av covid-19. Motsvarande siffra i gamla Vasa län, som består av landskapen Österbotten, mellersta Österbotten och Södra Österbotten, var vid samma tidpunkt 138.

Enligt Stenmark är smittorisken inte stor.

- Men vi vet att smittan finns i Umeå med omnejd, så de som bor här och de som besöker den här regionen bör följa rekommendationerna, säger Stenmark.

Vid Visit Umeå säger vd Sara Gustavsson att turister från Finland är välkomna.

- Men det är de finländska myndigheternas sak att avgöra om det är tryggt att resa eller inte, säger Gustavsson.

Svartvitt porträtt av kvinna med glasögon.
Bildtext Sara Gustavsson, vd för Visit Umeå
Bild: EdelPhoto AB

Utbudet för turister oklart än så länge

Situationen för turismföretagarna i Umeå och övriga Västerbotten är lika eländig som för kollegerna på den finska sidan. Företag har redan gått omkull.

Men även om reserekommendationerna skulle luckras upp senare i sommar är utbudet för turister lite oklart än så länge.

- Våra kulturinstitutioner funderar fortfarande på hur de ska göra den här sommaren. Då tänker jag närmast på våra muséer men det jag vet är att vad gäller shopping och restauranger så är allt öppet som vanligt, säger Sara Gustavsson.

Artikeln är delvis baserad på Yle Pohjanmaas artikel"Merenkurkussa odotetaan kuumeisesti uusia matkustussuosituksia – moni kysyy: Onko Uumajaan turvallista matkustaa?" skriven av Sebu Björklund och Elina Kaakinen.

Diskussion om artikeln