Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen har tvingats bortprioritera drogarbete och brottsundersökningar på grund av coronaepidemin

Från 2020
En polisbil.
Bildtext Speciellt övervakningen av Nylands gränser tvingade polisen att omprioritera i arbetet.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Var tredje polis upplever att de tvingats prioritera mellan arbetsuppgifter under coronaepidemin, visar en undersökning utförd av Finlands Polisorganisationers Förbund SPJL.

Enligt poliserna har prioriteringen skett på bekostnad av allmän övervakning av till exempel trafiken, förebyggandet av brottslighet samt drogövervakningen.

Dessutom har man skjutit fram brottsutredningar som inte ansetts vara brådskande.

Det var främst övervakningen av Nylands gränser som gjorde att 34 procent av de svarande upplevde att de tvingades omprioritera arbetsuppgifter.

Coronaviruset påverkar rättsarbetet ännu om flera år

Distansarbete har blivit bekant också för många poliser under coronaepidemin.

Innan epidemin hade endast 13 procent jobbat hemifrån - nu är motsvarande andel 42 procent. Största delen av poliserna upplevde att de mådde bättre och jobbade effektivare då de jobbade hemma.

I undersökningen framkom ändå att många hade svårt att släppa jobbet efter att arbetsdagen var över då de distansjobbade.

- Det är väldigt tungt psykiskt att undersöka våldsfall hemma. Det blir svårt att skilja på arbete och fritid och varva ner efter jobbet. Sådana fall vill man inte sköta från soffan i ens hem, skriver en polis i undersökningen.

Pasilan poliisitalo / Helsinki 20.07.2019
Bildtext En del arbetsuppgifter känns jobbigare då man sköter dem hemifrån istället för på kontoret.
Bild: Jouni Immonen / Yle

På grund av coronaviruset har även polisen undvikit onödig närkontakt med kunderna. Uppdrag har skötts per telefon och förhör som krävt närvaro har skjutits upp.

Dessutom har rättegångar skjutits upp, något som enligt SPJL:s ordförande Jonne Rinne kommer innebära rusning i framtiden.

- Sommaren kommer bli hektiskt då samhället stegvis öppnas upp och vi får mera övervakningsuppdrag. Samtidigt ska vi börja beta av det arbete som inte kunnat utföras under coronanedstängningen. Speciellt inom rättsväsendet kommer coronans effekter att synas ännu om flera år, kommenterar Rinne i ett pressmeddelande.

Över hälften upplevt stress i arbetet

Majoriteten av poliserna upplever i det stora hela att det gått rätt bra att anpassa sig till det rådande läget.

Ändå anser 60 procent av de svarande att coronasituationen stressat dem eller gett dem extra arbete.

Många poliser är också fundersamma över resurseringen - eftersom man skurit ner polisens resurser finns det till exempel inga reserver att ta till då kriser uppstår.

Finlands Polisorganisationers Förbund (SPJL) är landets största intressebevakningsorganisation för anställda vid polisen och inom rättsförvaltningen. 2027 personer svarade på förbundets enkätundersökning som utfördes i början av maj.

Diskussion om artikeln