Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Extrema tider kräver extrema åtgärder" - ungdomsringen gör radioteater då sommarteatern i Raseborg inte blev av i år

Från 2020
Peik von Essen, Felix Lönnqvist och Jenny Eliasson.
Bildtext Peik von Essen skriver manus till radioteatern Bakom spånskivan. Felix Lönnqvist tände genast på idén med en radioteater och Jenny Eliasson funderar på om det är ett koncept som kunde återkomma även då sommarteatern är i gång igen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Absurd humor med lokala gäster. Det bjuder radioteatern Bakom spånskivan på den här sommaren. Radioteatern föddes eftersom det inte blir någon sommarteater vid Raseborgs ruiner i år.

Då gamla traditioner inte kan genomföras på grund av coronakrisen, så föds nya idéer.

En sådan är radioteatern Bakom spånskivan som Västnyländska ungdomsringen lanserar den 12 juni.

Det är manusförfattarna Peik von Essen och Emma Nordblad som står för innehållet i de tio avsnitt som ska sändas den här sommaren.

Peik von Essen.
Bildtext Peik von Essen säger att avsnitten i Bakom spånskivan har en röd tråd, trots att varje avsnitt har ett eget tema.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Peik von Essen säger att Bakom spånskivan kommer att ta lyssnarna på spännande äventyr.

- Emma och jag bollar fram idéer tillsammans och utgår från personliga erfarenheter eller något som vi hört om. Sedan anpassar vi det och överdriver litet för att göra det absurt och humoristiskt.
Huvudpersonerna är ursprungligen från Raseborg, men transporteras i tid och rum.

Lokala gäster i de olika avsnitten

Det är för det mesta Peik von Essens och Emma Nordblads röster som hörs i de tio avsnitten, men det kommer också lokala gäster med i pjäserna.

- Dan Idman är med i det första avsnittet. Vi har diskuterat med olika personer och det har hittills varit överraskande lätt att få dem med. De flesta har tyckt att det låter roligt.

"Trendigt att ta saker till det yttersta"

Det var meningen att Västnyländska ungdomsringen skulle visa pjäsen Peter Pan på Raseborgs sommarteater det här året, men den inhiberades på grund av coronaepidemin. Pjäsen visas i stället 2021.

Styrelsemedlemmen Jenny Eliasson berättar att det var en utomstående person som föreslog för ungdomsringens styrelse att radioteater kunde vara en bra idé.

VNUR:s sekreterare Felix Lönnqvist kontaktade Peik von Essen.

- Och vi fick ett jättebra manuskript. Jag nappade på idén eftersom jag gillar absurd humor, det är litet trendigt att ta saker till det yttersta, men ändå ha en fin idé bakom det.

Felix Lönnqvist.
Bildtext Felix Lönnqvist, sekreterare i Västnyländska ungdomsringen, konstaterar att man måste fundera på verksamheten i dessa coronatider, och hitta på något nytt.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

- Det är ju helt annorlunda att jobba med radioteater än med skådespelare på en scen vid en slottsruin och med publik.

Peik von Essen säger att det är viktigt att i en radioteater klargöra för lyssnaren vad som händer.

- Då den informationen förmedlas så sker fysiska handlingar i lyssnarens huvud.

von Essen tycker inte att det gör något om lyssnaren får en helt annan bild av skeendet än vad manusförfattaren hade tänkt sig.

- Det är fantasin som får illusioner att vakna till liv. Jag ser det bara som en bra sak om alla har en unik upplevelse.

Dessutom finns den fördelen i en radioteater att man kan ta om de olika delarna, säger Jenny Eliasson.

- Då man gör ett fel på scenen i en vanlig teater så har man gjort fel.

Idén med radioteater kanske testas igen

Vad tror ni om responsen från lyssnarna?

Felix Lönnqvist konstaterar att det här är ett experiment.

- Extrema tider kräver extrema åtgärder. Då måste vi fundera på vår verksamhet och det här är ett perfekt tillfälle att testa radioteater. Om det lyckas och får god respons, så varför inte testa på det igen.

Har VNUR resurser att satsa på både radioteater och sommarteater?

- Vi får se hur mycket jobb det innebär för oss, men hittills ser det ut som om Peik gör jobbet, så det är inte tungt för styrelsen, säger Jenny Eliasson.

Jenny Eliasson.
Bildtext Jenny Eliasson är styrelsemedlem i Västnyländska ungdomsringen. Hon gillade med detsamma manuskriptet för radioteatern Bakom spånskivan.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Felix Lönnqvist och Jenny Eliasson funderar om radioteatern i så fall kunde sändas på hösten eller vintern. Huvudsaken är att radioteatern och sommarteatern inte överlappar varandra.

Radioteatern Bakom spånskivan

10:33

Diskussion om artikeln