Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika” tilldelas Antonia-priset 2020

Från 2020
Uppdaterad 07.06.2020 11:51.
I det stora landskapet utgör en kombination av hisnande vacker scenografi, brännande frågor och uppsluppen komik.
Bildtext DuvTeaterns ensemble har skrivit både manus och sångtexter.
Bild: Cata Portin

Antonia-priset 2020 för konstnärligt mod och mångfald inom finlandssvensk teater går i år till föreställningen I det stora landskapet - en sagolik familjekrönika av DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar.

Juryordföranden Liisa Pentti motiverar valet med att föreställningen inger hopp utan att försköna och blunda för de problem och frågeställningar som finns i vårt samhälle.

I det stora landskapet nedmonterar hierarkier på scen och lyfter fram aktuella samhälleliga och allmänmänskliga frågor. Pjäsen lyckas dessutom vara både sagolik och djupt berörande, utan att vara verklighetsfrämmande, står det i prismotiveringen.

Hela teatersalongen lever med i föreställningen.

Liisa Pentti, juryordförande
Skådespelarna Karolina Karanen och Sophia Heikkilä står i silverfärgade dräkter och ser rakt in i kameran.
Bildtext Karolina Karanen och Sophia Heikkilä är systrar på scen.
Bild: Copyright Valtteri Kantanen

Vanlighetens tyranni

I det stora landskapet handlar om en kungafamilj där drottningen nedkommer med ett tvillingpar. Det visar sig fort att den ena dottern Estella inte är som andra barn och därför göms hon undan på Regelhemmet. Aurora trotsar ändå sina föräldrar och beger sig ut i skogen för att leta rätt på sin försvunna tvillingsyster.

Pjäsen skildrar två systrars kamp för frihet och förändring, men den visar också hur det är att leva med en funktionsvariation som av samhället betraktas som en avvikelse.

- Det att den här har fått spelas på Svenska Teatern stora scen är en viktig grej i sig, säger Mikaela Hasán.

Regissören Mikaela Hasán är lycklig över att pjäsen fått en värdig spelplats, att berättelsen fått stå i centrum och produktionen engagerat så många personer, däribland DuvTeaterns skådespelare Karolina Karanen som gestaltat Aurora på Svenska Teaterns scen.

- Nu känns det nog bra. Ibland har det varit jobbigt, men stolt och modig har jag stått på scenen.

Mod och stolthet

Karolina Karanens inställning genomsyrar hela produktionen. Med mod, stolthet och samarbete kommer man långt, det medger också Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.

- Det har varit väldigt inspirerande, för vi har också varit tvungna att ifrågasätta våra egna arbetsmetoder.

Mikaela Hasán, Karolina Karanen och Joachim Thibblin får motta Antonia-priset 2020
Bildtext En glad trio som tilldelats Antonia-priset.
Bild: Petter Lindberg/Yle

Produktionen har sammanfört en massa människor. Den har tvingat både publik och personal att revidera invanda uppfattningar om normalitet och den har också gjort teaterhuset mer tillgängligt på många olika plan, tillägger Joachim Thibblin.

I det stora landskapet är ett mästerligt sagoskådespel som är både ställningstagande, roligt och levande.

Lotta Green/YLE

I det stora landskapet lever verkligen upp till Antonia-prisets krav på konstnärligt mod och mångfald. Nu återstår det endast för skådespelaren Karolina Karanen och regissören Mikaela Hasán att fira utmärkelsen när det igen är möjligt.

- Vi får spara den fysiska skålen till hösten då vi alla hoppeligen kan ses igen.

I det stora landskapet hade premiär på Svenska Teaterns Stora scen den 26 oktober 2019 och spelades totalt 16 gånger. Föreställningen var ett samarbete mellan DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar WKS. Föreställningen regisserades av Mikaela Hasán, manus och sångtexter skapades av DuvTeaterns ensemble och koreografin gjordes av Carl Knif i tätt samarbete med skådespelarna. På scenen stod skådespelarna tillsammans med kollegor från Svenska Teatern. Musiken komponerades av Markus Fagerudd specifikt för föreställningens liveorkester. Orkestern bestod av musiker från Resonaarigroup och Wegelius Kammarstråkar och leddes av kapellmästare Emma Raunio.