Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansminister Katri Kulmuni avgår som minister – kollegerna: ''Ett rakryggat beslut''

Från 2020
Uppdaterad 05.06.2020 18:51.
Katri Kulmuni berättar om beslutet att avgå som finansminister - Spela upp på Arenan

Centerpolitikern Katri Kulmuni avgår som finansminister på grund av kontroversen kring konsultarvodena tidigare i veckan. Kulmuni meddelade om sitt beslut på en blixtinkallad presskonferens på fredagseftermiddagen.

Presskonferensen var snabbt undanstökad och journalisterna fick inte möjlighet att ställa frågor.

– Jag fortsätter inte som medlem i statsrådet. Centern stannar kvar i regeringen och jag fortsätter som ordförande. Partiet kommer så fort som möjligt att välja en ny finansminister, sa Kulmuni på presskonferensen.

Vem som tar över som finansminister klarnar på söndag, då partistyrelsen och riksdagsgruppen utser en ny kandidat, meddelade partiet på fredag eftermiddag.

Kulmuni: Prislappen en överraskning

Kulmuni förklarade på presskonferensen att hon ville bli en bättre talare inför uppgiften som minister. Därför bad hon ministeriet utreda om hon kunde få undervisning i publika framföranden.

– Jag fick undervisning som jag ansåg vara bra och berättigad. Jag var varken då eller nu medveten om att det skulle finnas juridiska problem i en sådan anskaffning.

Enligt Kulmuni kom den stora prislappen på konsulttjänsterna som en överraskning också för henne, men hon är redo att ta sitt ansvar.

– Det är ibland svårt att skilja på ministerrollen och ordföranderollen. Under min tid som minister fick jag konsulthjälp där vi övade på att hålla tal på partimöten. I efterhand kan jag konstatera att det var fel beslut, sa Kulmuni som också medgav att hon lärt sig mycket tack vare konsultbolaget tjänster.

Marin stöder Kulmunis beslut

Statsminister Sanna Marin skriver i ett pressmeddelande att hon stöder Kulmunis beslut.

– Beslutet var säkert svårt att ta och jag värdesätter henne som människa och tackar för samarbetet så här långt. Samarbetet med Centern fortsätter i regeringen, skriver Marin.

Det var i början av veckan som Suomen Kuvalehti avslöjade att Katri Kulmuni använt sig av konsultbolaget Tekirs tjänster för ett sammansatt värde på nästan 48 000 euro.

Arbets- och näringsministeriet samt Finansministeriet fick stå för notan.

Tidigare i dag meddelade polisen att man tagit emot två polisanmälningar gällande affären och att man utreder ifall en förundersökning borde inledas.

Henriksson: Ett rakryggat beslut

Kulmunis beslut överraskade justitieminister Anna-Maja Henriksson.

– Det har varit händelserika dagar och jag tycker hon tar ett rakryggat beslut. Situationen är speciell och politiken har blivit tuff, det finns inte utrymme för misstag.

Henriksson betonar att Kulmuni har dragit slutsatsen själv. Att få utbildning för annat än sina ministeruppgifter på skattebetalarnas bekostnad är en kontroversiell fråga, och hon drog den rätta slutsatsen här, menar Henriksson.

Vem som nu ska ta över som finansminister är fortfarande öppet. Bollen är hos centern som internt ska avgöra vem som tar över.

Henriksson kan inte ta ställning till hur vanlig den typen av konsulthjälp är bland ministerskaran, men kan tänka sig att man i början av sin karriär behöver få utbildning för att känna sig trygg i sitt arbete.

Det är inte heller något fel med medieträning, många politiker får det, menar Henriksson. Men då ska man se till att partiet eller man själv betalar det.

– Kraven är höga, tempot är högt. Det som hänt är tråkigt och jag önskar Katri kulmuni kraft och styrka. Hon är ung och har ännu framtiden framför sig. Hon är också värd en andra chans.

Kollegerna tackar Kulmuni på Twitter: ''Ingen lätt gren''

Partikamraten, forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C), beskriver sin känsla som att bli överkörd av en jumbojet i ett.

– Jag känner mig lamslagen och som om jag blivit överkörd av en jumbojet. Turbulensen i politiken räcker till. Den här är ingen lätt gren. Styrka och ljus, Katri. Tack för ditt goda arbete som minister.

Också undervisningsminister Li Andersson (V) tackar för bra samarbete.

– Tack för bra samarbete och för allt viktigt vi hunnit få till stånd tillsammans. Ett mycket respektabelt ansvarstagande i en svår sits, där många inte skulle ha gjort samma sak. Regeringssamarbetet fortsätter.

Inrikesminister Maria Ohisalo ger även hon sitt stöd åt Kulmuni.

– Tack för samarbetet. Beslutet var säkert tungt. Regeringssamarbetet med Centern fortsätter. All styrka, Katri.

Oppositionens Petteri Orpo (Saml.) skriver att Kulmuni var tvungen att bära ett tungt politiskt ansvar, och att handlingen var rakryggad om än hård på ett mänskligt plan.

– Det råder coronakris, finanskris och regeringskris i Finland. Landet behöver en handlingskraftig regering, som klarar av att axla sitt ansvar.

Artikeln uppdaterad 5.6 klockan 17.50 med Anna-Maja Henrikssons kommentarer, och 18.43 med ministerkollegornas och Orpos kommentarer.

Diskussion om artikeln