Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Permitterade från länder utanför EU kan få FPA-stöd – Roshan har bott i Finland i 22 år och får för första gången stöd: "Social trygghet är något du måste arbeta för"

Från 2020
Uppdaterad 09.06.2020 08:41.
Roshan Salwathura
Bildtext I Finland bor ungefär 170 000 personer som är medborgare i ett land utanför EU. Under coronakrisen har 28 000 av dem ansökt om arbetslöshetsförmåner hos FPA. En av dem är Roshan Salwathura.
Bild: Belén Weckström / Yle

Permitteringar, uppsägningar och lidande företag. Antalet permitterade i Finland steg niofaldigt under årets första fyra månader och FPA har haft fullt upp. I år kommer 10,2 procent av ansökningarna om arbetslöshetsförmåner av tredjelandsmedborgare, alltså personer från länder utanför EU.

Entreprenören Roshan Salwathura från Sri Lanka är en av de 28 000 tredjelandsmedborgare som har ansökt om arbetslöshetsförmåner i år.

Permitteringen kom bara några månader efter att Salwathura hade öppnat en egen restaurang i Helsingfors.

– Alla blev permitterade. Som tur hade jag och min fru pengar på sparkontot. Hon valde också att avsluta sin föräldraledighet i förtid, säger han.

Fungerande kommunikation

Salwathura från Sri Lanka flyttade till Finland för att jobba en sommar. Nu har han bott här i 22 år.

– Det blev en ganska lång sommar, säger han.

Han omfattas av den sociala tryggheten eftersom han är permanent bosatt i landet.

För att klara sig finansiellt under permitteringen ansökte Salwathura om arbetslöshetsförmåner. Det är första gången han har använt sig av FPA:s stödtjänster.

– Kommunikationen har fungerat utmärkt, men jag måste säga att jag är besviken över att det har tagit så länge att få mitt stöd, säger Roshan Salwathura.

Han ansökte om arbetslöshetsunderstöd för nästan tre månader sedan.

– Jag förstår att de har mycket att göra nu under coronakrisen och jag respekterar det de gör, men det har nog tagit lite för länge.

Folkpensionsanstaltens logo
Bildtext FPA har sett ett stort antal ansökningar om arbetslöshetsförmåner. Tredjelandsmedborgare utgör en tiondel av ansökarna.
Bild: Mikael Crawford

Kan kännas jobbigt

Till skillnad från Salwathura som omfattas av den sociala tryggheten finns det många tredjelandsmedborgare som inte gör det.

– Jag har också varit där, utan någon social trygghet. Det kan kännas som om du har blivit övergiven i början, men tro inte det. Du kommer från ett främmande land till ett främmande land – det är klart att saker inte fungerar på samma sätt som hemma, säger han.

Ungefär 28 000 tredjelandsmedborgare har ansökt om arbetslöshetsförmåner.
Bildtext Arbetslöshetsförmåner är arbetsmarknadsstöd, grunddagpenning eller inkomstrelaterad dagpenning från arbetslöshetskassan.

– Social trygghet är något som du måste arbeta för, det är så du kan förstå dess värde och uppskatta det, säger Salwathura.

För tredjelandsmedborgare kan det bli dyrt med bland annat sjukvård – speciellt om de är permitterade. Vissa kan ändå ha rätt till arbetslöshetsdagpenning.

Rätten till förmånen baserar sig på två saker: bosättning eller arbete.

Villkor för förmåner baserat på bosättning

Villkor för förmåner baserat på arbete

TE-central.
Bildtext Medborgare i länder utanför EU som har rätt till stöd ska uppfylla samma kriterier som EU-medborgare för att få arbetslöshetsförmåner. Ett av kraven är att anmäla sig som arbetssökande på arbets- och näringsbyrån.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

– Som permitterad gäller huvudregeln att ansöka om förmåner från staten där du bor, säger Antti Ristimäki som är jurist på FPA.

Det är FPA som bedömer vem som anses bo i Finland då de behandlar ansökningsärendet.

– FPA kan utgående från din anställning bestämma om du kan anses bo stadigvarande i Finland, säger Ristimäki.

Samarbete utanför EU

Finland har samarbetsländer utanför EU när det kommer till social trygghet.

De flesta samarbeten gäller pensioner eller hälsovård, men medborgare i Kina och Sydkorea har möjlighet till inkomstrelaterat utkomstskydd.

Roshan Salwathura, som nu har fått ett nytt jobb inom serviceindustrin, är glad att se Finland öppna upp igen.

– Jag hoppas att regeringen tänker om restaurangöppettiderna snart, säger han.

Diskussion om artikeln