Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Libbstickan är en växt med många förmågor - så här gör du ett läckert universalsalt av den som passar till pasta, fisk och skaldjur

Från 2020
En glasburk med libbstickssalt
Bildtext Universalsalt på burk - t.ex. för en snabbpasta
Bild: Alexandra Wärn

Stor och ståtlig reser den sig först av alla växter i trädgården. Libbstickan som är en outnyttjad resurs. Den kan du använda istället för buljongtärningar i grytor och soppor, som ersättning för persilja, selleri eller i Strömsös universalsalt.

Universalsalt med libbsticka

  • 2dl flingsalt
  • 1 knippe libbsticka
  • 1 knippe oregano
  • 1 kvist persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • zest från 1 st citron
  1. Repa och hacka örterna.
  2. Skala och skär vitlöken i mindre bitar och skala citron med en potatisskalare så bara det gula följer med.
  3. Mixa salt, örter, citron och vitlök jämt i mixern, förvara i rumstemperatur i en ren burk med tättslutande lock.

Tips !
Det här saltet passar speciellt bra till grillad fisk och skaldjur. Men också med din vardagspasta. Blanda bara nykokt pasta med en god olivolja och smör och krydda med lite av libbstickssaltet. Middagen är fixad.

Libbstickans stjälk går att använda som selleri men både bladen och stjälken är väldigt aromatiska så var försiktig med mängderna.

Det går utmärkt att torka libbsticka. Häng bara upp kvistar av libbsticka så fort de är tillräckligt stora på våren (den kommer upp på nytt). Av den torkade libbstickan kan du sedan mixa ett pulver som kan användas istället för buljongtärningar.

Libbsticka som växer i Strömsös trädgård
Bildtext Strömsös libbsticka kan vara meterhög redan i början av juni. Skörda gärna redan i maj.
Bild: Yle/Matias Jungar

Libbstickan är extremt lätt att odla. Om någon granne råkar ha en planta kan du kolla om hen delar med sig. När du en gång har den i din trädgård är den en trogen gäst varje vår.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln