Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesminister Pekka Haavisto: Vi oroar oss för att IS etablerar sig i Libyen och Sahel

Från 2020
Bild från IS-propagandavideo 17.3.2014. Anbar, Irak.
Bildtext Bild från IS-propagandavideo 17.3.2014. Anbar, Irak.
Bild: AFP / Lehtikuva

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) har inte försvunnit någonstans utan lever kvar även om profilen inte är så hög nuförtiden. Nu ser det ut som om IS-krigare aktiverar sig i nordafrikanska områden.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) ingår i en internationell grupp som kämpar mot IS försök att etablera sig på nya områden.

Haavisto representerar Finland i en mindre grupp av nationer och organisationer som håller ett öga på IS verksamhet och som utbyter information om läget.

Det gäller att se till det inte ges utrymme för IS. Omkring 30 länder eller organisationer ingår i den internationella gruppen som kämpar mot IS försök att etablera sig på nya områden.

Säkerhetsläget i Irak hör till de viktiga frågorna

Gruppen – som leds av USA – diskuterade nyligen under en videokonferens de farhågor som finns.

Pekka Haavisto betonar Iraks roll i samarbetet i kampen mot IS, och han anser att det var viktigt att också Iraks nya premiärminister Mustafa al-Kadhemi var med på konferensen om IS.

– Det är mycket viktigt att vi har en politisk dialog med Irak och att Irak är positivt inställt till ett sådant samarbete. Här har Finland också varit med.

Operation Inherent Resolve (OIR)

Enligt Haavisto var alla mötesdeltagare redo att ge Irak sitt fulla stöd också i framtiden. Det gäller också den OIR- operation där Finland har deltagit. Operationerna i norra Irak och i de kurdiska områdena är ett arbete som är betydelsefullt, säger han.

– Också kontrollen över områdena i Syrien är viktig. Där ska inte finnas rum eller stöd för IS-organisationen, och här samarbetar vi också.

Svårt att rekrytera i Syrien – nya områden kan bli aktuella

IS tvingades ge upp sina storslagna planer för Syrien och Irak, och av det planerade kalifatet blev det ingenting. Det går inte heller att rekrytera nya krigare lika enkelt som förr.

Haavisto bedömer att IS nederlag i Syrien har påverkat den situation som råder i dag.

Den som vill ansluta sig IS kan inte så enkelt åka till Syrien i dagens läge.

Haavisto betonar också vikten av samarbete med Turkiet.

– Enligt min uppfattning tillåter inte Turkiet människor att åka till konfliktområdena via Turkiet.

Afghanistan ser inte ut att vara ett aktuellt område

Det rådde tidigare en viss oro över att IS skulle etablera sig i Afghanistan men i dagens läge är det nog inte sannolikt, bedömer Haavisto.

– IS verkar inte vara särskilt aktivt där, och talibanrörelsen har en stark kontroll i Afghanistan. Nu verkar det vara så att i och med att diskussionen mellan regeringen och talibanrörelsen har börjat så vill de inte ha IS där.

Det finns utländska krigare speciellt Libyen

Den internationella grupp som nyligen sammanträdde lyfte upp problemet med de så kallade utländska krigarna i Libyen.

Har IS förflyttat sin verksamhet till Afrika?

– Det är nog något som vi alla är ganska bekymrade över, och som också kom upp vid det här mötet. Det finns utländska krigare speciellt i Libyen.

– Situationen är den att människor flyttar från Syrien till de nya områdena. En del IS-krigare eller människor som tidigare har varit medlemmar i IS befinner sig nu i Libyen, och det finns en stor risk för att IS kan sprida sig till Sahel - en zon i Afrika söder om Sahara.

Vi måste vara starka, och inte ge IS utrymme att sprida sig i Libyen och Sahelområdet

– Den stora frågan är om IS kan hitta nya stödområden i Libyen och Sahel. Och det är mycket viktigt att länder kan samarbeta internationellt mot detta - också Finland och de nordiska länderna. Frankrike har varit mycket aktivt i den här frågan.

– Unga män ska inte flytta till de här konfliktområdena, konstaterar Haavisto.

Interpol: 60 000 utländska krigare

Haavisto nämner att ledningen för den internationella kriminalpolisverksamheten Interpol också deltog i debatten under mötet.

Interpol bekräftade att man har identifierat närmare 60 000 så kallade foreign fighters – utländska krigare – i olika områdena. Det fanns material från nästan alla länder som deltar i kampen mot IS.

Islamiska statens propagandaverksamhet har minskat betydligt

Det ser också ut som om den häftiga propaganda som IS förde inte längre finns i dag.

Haavisto säger att han har en bild av att det inte finns lika mycket IS-kampanjer, film- och mediematerial som tidigare. IS har förlorat kontrollen över stora områden i Syrien och Irak, och propagandan har minskat.

– Och i den meningen kan man väl säga att kampanjen mot IS har lyckats ganska bra, säger Haavisto.

Finland satsar mycket på att hjälpa till med att få till stånd ett normalt fungerande samhälle

Också Finland har varit med om att stöda kampen mot IS - och nu har också insatsen på den civila sidan ökat, speciellt i fråga om humanitära satsningar i samband med coronakrisen.

Haavisto säger att Finland har gett ganska mycket stöd till de operationer och organisationer som arbetar mot IS.

– Vi hjälper vanliga människor. Vi tänker som så att en del av avradikaliseringen är den hjälp som vi kan ge civila människor, skolor och sjukhus. Så att människor kan leva ett normalt liv där.

Diskussion om artikeln