Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Friidrotten är tillbaka! Oskari Mörö, Elmo Lakka och Sara Kuivisto jagar finländskt rekord – Annimari Korte inleder säsongen

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Yles friidrottssommar i Lahtis (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Några av den finländska friidrottens största namn inleder tävlingssäsongen i Lahtis i dag. Finländsk rekordjakt, sällsynta sträckor och glesa läktare präglar Yles första friidrottssändning för sommaren. Sändningen börjar på Yle Arenan kl. 17.35.

Det började med att Topi Raitanen ville testa formen i tävlingssammanhang och Lahden Ahkera tog på sig arrangemangen. Sakta men säkert anmälde allt fler otåliga sitt intresse att delta och grenutbudet svällde.

I dag startar därmed den finländska friidrottssommaren på allvar med tävlingen ”Uusi alku” (sv. Ny start) i Lahtis. Och några av de mest framstående finländarna medverkar – om än en del i ovana grenar.

På sällan löpta 200 meter häck är det finländska rekordet i fara. Både Elmo Lakka (vanligtvis 110 mh) och Oskari Mörö (400 mh) ska ha alla möjligheter att underskrida Kai Kyllönens rekord 23,25 från 1987.

– Det blir tajt. Vad som helst kan hända och de sista 50 metrarna blir säkert intressanta, säger Esbo IF:s Mörö i ett pressmeddelande.

Oskari Mörö löper 2019.
Bildtext Oskari Mörö har haft små känningar i vaden på sistone, men ställer upp.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Mörö uppskattar att löpare med 400 meter häck som huvudsträcka har en liten fördel. Men inför dagens lopp är allting öppet.

Både Mörö och Lakka tävlade senast på 200 meter häck som 14-åringar. Som junior hörde distansen till Mörös favoriter – inte Lakkas.

– Nu känns den helt bra. Det är ändå snabbhet som är nyckeln. Lite har jag varit tvungen att träna. Häckarna är låga (76,2 cm mot 106,7 på 110 mh), men att ta dem i kurvan är lite annorlunda än på rakan, säger Lakka.

Korte och Raitanen inleder säsongen

Finländskt rekord är målet också för Sara Kuivisto på likaså sällsynta 600 meter. Borgå Akilles-löparen är redan alla tiders tvåa i landet med 1.29,98 från 2018 och gör nu ett nytt försök på Mari Järvenpääs 1.29,41.

Att Annimari Korte skulle kunna hota sitt eget nationsrekord på 100 meter häck är inte realistiskt i det här skedet av träningsupplägget, men HIFK-damen är trots det ivrig inför tävlingspremiären.

Korte har nyss flyttat tillbaka till Finland efter flera år utomlands och överlag haft en stressig vår.

– Jag är knappast i toppform ännu, men fansen har väntat och människorna behöver upplevelser och hopp om att det nog tävlas i sommar trots allt, säger Korte till Yle Sporten.

Annimari Korte löper häck 2019.
Bildtext Annimari Korte var Europatrea förra säsongen med tiden 12,72.
Bild: All Over Press

Liksom många andra tävlar Topi Raitanen på en sidodistans. Hinderlöparen springer 3000 meter utan hinder och tror inte han ännu kan komma ner på sitt personbästa 7.52,82.

– Målet är att få till en uppåtgående kurva. Jag börjar i ungefär åtta minuters tempo. Sen får vi se på slutet hur löpningen känns, konstaterar Raitanen.

Coronaanpassade arrangemang

De enda fältgrenarna är damernas spjut och höjd. I spjut deltar bland annat framtidslöftet Julia Valtanen som inledde säsongen strålande. 19-åringen slog sig in som tvåa i sin åldersklass i Finland genom tiderna med 57,84 i Jyväskylä på måndagen.

På grund av folksamlingsrestriktionerna får bara 400 åskådare komma in på stadion, och biljetter säljs endast på förhand. Också på planen begränsas antalet personer och idrottarna har inte tillgång till omklädningsrum.

Hangö IK:s höjdhoppare Linda Sandblom låter inte begränsningarna störa.

– Visst kommer det att kännas lite annorlunda men höjdhopp är inte en sådan gren där vi måste vara tätt intill varandra. Funktionärerna står vid sidan och det är bara en åt gången som hoppar så på det sättet har det inte ändrat, säger Sandblom.

Lahtistävlingarna sänds direkt på Yle Arenan klockan 17.35–20.15. På TV2 visas ett sammandrag klockan 19.15–20.30. Tävlingarna kommenteras på svenska av Janne Isaksson.

Diskussion om artikeln