Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Clowneri hela skiten", sa Janne Raninen om att han misstänktes för narkotikabrott och han hade rätt – inga konkreta misstankar fanns och nu är Jari Aarnio åtalad för mord

Från 2020
Bild från övervakningskamera på Raimo Andersson, Volkan Ünsal och Janne Raninen.
Bildtext Raimo Andersson, Volkan Ünsal och Janne Raninen anländer till restaurang Socis i Helsingfors på kvällen den 15 oktober 2003. Ünsal mördas några timmar senare.
Bild: Polisen

På måndagen den 8 juni inleds en exceptionell rättegång i Helsingfors tingsrätt. Jari Aarnio, tidigare chef för narkotikapolisen i Helsingfors är åtalad för mord eftersom han inte försökte stoppa mordet på Volkan Ünsal 2003. Åklagardokument avslöjar att narkotikapolisen spanade på mördarna utgående från fejkade misstankar om narkotikabrott.

- Clowneri hela skiten. Jag hade aldrig gjort något narkotikabrott i Finland. Varför skulle jag då vara avlyssnad misstänkt för narkotikabrott, frågade sig Janne Raninen i Svenska Yle-podcasten "Mordet på Volkan Ünsal".

Mordet skedde i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfors 2003 och Raninen dömdes tillsammans med tre andra för mordet. Ünsal var själv kriminell och motivet för mordet var hämnd.

- Under hela utredningen som räckte ett år ställdes inte en enda fråga om narkotikahandel. Det är helt klart att det var ett svepskäl att börja avlyssna min telefon och bedriva spaning mot mig, säger Raninen i podden.

Varför mördade Janne sin barndomskompis? Lyssna här!

Aarnios underordnade misstänktes för tjänstebrott

Dokument som blev offentliga i februari 2020 visar att Raninen har rätt.

I slutet av februari väcktes åtal mot Jari Aarnio och Keijo Vilhunen för mordet på Ünsal. Aarnio är tidigare chef för narkotikapolisen i Helsingfors och Vilhunen är tidigare yrkeskriminell och gängledare.

Samtidigt som Aarnio åtalades för mordet friade åklagaren en av hans underordnade vid narkotikapolisen. Han misstänktes för brott mot tjänsteplikt, men åtalades inte.

Han begärde 2003 av Helsingfors tingsrätt att polisen får avlyssna de personer som senare mördade Volkan Ünsal. Han begärde bland annat att Janne Raninens telefon ska avlyssnas, eftersom Raninen misstänktes för grovt narkotikabrott. Också de två andra som dömdes för mordet, Jani Leinonen och Raimo Andersson har avlyssnats, misstänkta för narkotikabrott.

Volkan Ünsal.
Bildtext Volkan Ünsal och Janne Raninen var barndomsvänner i Sverige där de växte upp.
Bild: Polisen

Polisen spanade på mördarna

I beslutet om att Aarnios underordnade inte åtalas framkommer att det aldrig fanns några konkreta misstankar om narkotikabrott. Det här har nu kommit fram i Centralkriminalpolisens nya förundersökning om fallet.

Den verkliga orsaken till polisens agerande var uppgifter om att Ünsal ska mördas. Aarnios underordnade ska också ha begärt spaning på de misstänkta mördarna innan mordet. Det här ska ha skett i Herrala i Hollola kommun.

Aarnio ska ha känt till planerna på att Ünsal ska mördas, men det finns inte klara bevis på att hans underordnade ska ha haft samma information.

Aarnio har fått underordnade att begära tingsrätten om telefonavlyssning av andra skäl än de som framförts i begäran. Spaningen på mördarna i Herrala bedöms sannolikt ha ordnats av Aarnio och han har motiverat den på olika sätt för olika spanare.

Mördarna hade kontakt med Vilhunen innan och efter mordet

Keijo Vilhunen som nu åtalas för mordet var också misstänkt under den första mordutredningen 2003-2004. Han förhördes fem gånger misstänkt för medhjälp till mord. Senare har det framkommit att han och Aarnio under flera år haft nära kontakt. De dömdes båda för narkotikabrott 2019.

Vilhunen var vid tiden för mordet på Volkan Ünsal med i samma kriminella organisation som Raimo Andersson som dömdes för mordet. Andersson förundrade sig i tingsrätten 2004 varför Vilhunens roll inte utreddes ordentligt.

Vilhunen hade kontakt med dem som dömdes för mordet innan det skedde, och dessutom ska de ha träffats i restaurang Sikarihuone i Helsingfors ett dygn efter mordet.

Vilhunen sade i förhör 2004 att kontakterna inte haft att göra med kriminalitet.

Lägenheten i Nordsjö där Volkan Ünsal blev mördad.
Bildtext I den här lägenheten i Nordsjö mördades Volkan Ünsal under natten mellan den 15 och 16 oktober 2003. Kroppen har aldrig hittats.
Bild: Polisen

Spaningsinformation om Vilhunen gavs inte till mordutredarna

I den nya förundersökningen i fallet framkommer att polisen inte använt all information man haft om Vilhunen när hans roll i mordet bedömdes. Han var misstänkt för narkotikabrott, men all spaningsinformation som narkotikapolisen hade gavs inte till mordutredarna.

Själva mordutredningen gjordes vid våldsbrottsenheten vid Helsingforspolisen. Förundersökningsledare var Kari Tolvanen.

– Ingen av de andra misstänkta talade om Keijo Vilhunen då och han var inte på mordplatsen. Det kunde vi bevisa. Vi hade inga bevis mot honom förutom att han var i kontakt med de andra misstänkta, säger Tolvanen i Svenska Yle-podcasten om fallet.

En av de dömda mördarna inte längre i livet

Nu är ändå både Vilhunen och Aarnio åtalade för mord. Enligt åklagaren misstänks Vilhunen ha deltagit i mordet som gärningsman och Aarnio är åtalad för att han underlåtit att förhindra mordet.

På måndagen ordnas en förberedande session i fallet i Helsingfors tingsrätt. Det här betyder att förundersökningen samtidigt blir offentligt. Då borde det klarna vilka bevis polisen har mot de åtalade.

Huvudförhandlingen i fallet ordnas under hösten, från september till november.

En av dem som dömdes för mordet 2005, Raimo Andersson, mördades 2018 och kan därmed inte höras i rätten. Han har ändå hörts under förundersökningen.

Diskussion om artikeln