Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

På Vinkki i Borgå får droganvändare rena nålar och hälsorådgivning: "Vi brukar tala om allt möjligt, från katter till infektioner"

Från 2020
Paula Mårtens och Meritte Nyqvist ut i grönskan.
Bildtext - Det är viktigt att man känner sig välkommen sådan som man är, säger Paula Mårtens och Meritte Nyqvist.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sjukskötare Paula Mårtens öppnar dörren till skåpet med vårdartiklar. På hyllorna finns många askar med injektionsnålar i varierande storlekar, sprutor och säkra förvaringskärl.

- Vi ber våra klienter komma med önskemål på vad de behöver för att tryggt kunna injicera utan risk för att få infektionssjukdomar, säger hon.

Under en månad brukar det bli upp till 50 besök på Vinkki. De flesta kommer för att få och returnera nålar. Alla kunder får vara anonyma om de vill.

Rummet är stort med en liten soffgrupp i ett hörn. Vid dörren finns ett sopkärl med nålar och sprutor. Intrycket är sakligt och ljust. Tröskeln försöker Vinkki hålla låg.

- Det är viktigt att man känner sig välkommen sådan som man är. Kunderna får också komma hit påverkade bara de kan bete sig, säger Paula Mårtens.

Paula Mårtens ser över förrådet av sprutor.
Bildtext Sjukskötare Paula Mårtens och skåpet med nålarna.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Vinkki betjänar förutom invånare i Borgå också invånare i Lappträsk, Askola och Lovisa. I Sibbo finns en egen Vinkki-verksamhet.

I Borgå har Vinkki fungerat i samband med boendeenheten Koivula i ungefär ett års tid.

- Att dela ut nålar åt droganvändare är ett sätt för oss att möta dem och också fråga hur de har det, säger Meritte Nyqvist, som är ledande handledare för Koivula och Vinkki.

Brukarnas ålder och bakgrund varierar stort, från studerande till människor ute i yrkeslivet. Drogbruket kan vara regelbundet eller mer sporadiskt.

- Vi brukar tala om allt möjligt, från katter till infektioner, säger Paula Mårtens. Vi ser också de positiva sidorna. Hur kunder kan förändras och hitta nya vägar.

I fjol delade Vinkki ut 40 000 nålar och bokförde 521 besök.

Ett soppkärl med använda sprutor.
Bildtext De flesta nålar som Vinkki delar ut returneras av klienterna.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Så gott som alla nålar vi delar ut får vi tillbaka hit instoppade i säkra förvaringskärl, säger hon.

Kostnaderna för vårdartiklarna var i fjol 4 800 euro. Vårdkostnader för en person med hepatit är omkring 5 000 euro per år.

- C-hepatit är så vanligt och smittar väldigt lätt via smutsiga nålar, och så finns förstås risken för att få hiv, säger Meritte Nyqvist.

Enligt henne är det väldigt kostnadseffektivt för folkhälsovården att dela ut rena nålar och förhindra att infektionssjukdomar sprids bland brukarna.

- Visst är 40 000 nålar en stor mängd, men jämfört med andra städer i Borgås storlek, som Kouvola och Kotka, så är det fråga om rätt likadana siffror, säger hon.

Det stora molttagningsrummet i Vinkki.
Bildtext Vinkkis mottagning finns i samband med Koivula nära Borgå sjukhus.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det etiska och pragmatiska med att dela ut nålar åt droganvändare är en fråga som väcker starka åsikter. Meritte Nyqvist vill inte ge sig in i den diskussionen.

- Här på Vinkki kan vi erbjuda besökarna ett stort utbud av olika stöd- och vårdfunktioner och också ge nyttig information och kunskap, säger hon. För ett besök på Vinkki behövs ingen tidsbokning.

Corona-våren har inte nämnvärt påverkat verksamheten på Vinkki.

För en månad sedan var Vinkki med om att sätta i gång en ny uppsökande verksamhet tillsammans med andra aktörer inom socialväsendet i Borgå.

- Vi vandrar omkring i olika stadsdelar och pratar med invånare och söker samtidigt upp använda sprutor i terrängen, säger Meritte Nyqvist.

Den senaste patrullen hittade inga nålar alls under sin promenad genom Gammelbacka, Vårberga och Huktis.

På Vinkki i Borgå får drogbrukare rena nålar och hälsorådgivning

4:13

Diskussion om artikeln