Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lokal frikyrka köper anrikt skolhus i Ekenäs

Från 2020
En gul äldre träbyggnad där det står Seminarium på fasaden.
Bildtext Den gamla seminariebyggnaden är 1 000 kvadratmeter stor.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Kustregionens utbildningsfastigheter har sålt en av de gamla byggnaderna nära yrkeshögskolan Novia i Ekenäs. Pingstkyrkan i Raseborg, Betesda Church, tar över fastigheten den 1 juli.

Det gamla huset har 150 år på nacken. I huset verkade lärarinneseminariet som var verksamt i Ekenäs mellan åren 1871 och 1974.

Sedan lärarutbildningen flyttade till Vasa har byggnaden använts som skolbyggnad för olika utbildningar. Ekenäs bibliotek använde huset då bibliotekslokalerna renoverades 2012-2013.

På Seminarieparkens område finns också flera andra gamla byggnader som Kustregionens utbildningsfastigheter äger.

De gamla, historiskt värdefulla byggnaderna har enligt ägarbolaget närmast varit en belastning. Bolaget har därför tagit initiativ till en uppdatering av detaljplanen för området.

Målet är att hitta nya användningsändamål för husen än utbildning. Det här eftersom Yrkeshögskolan Novia inte längre behöver hus på totalt 11 000 kvadratmeter, då verksamheten krympt.

Fastighetsbolaget inledde arbetet med en ny plan redan i fjol.

- Under processens gång seglade Betesdaförsamlingen upp som en potentiell köpare och användare av seminariebyggnaden, säger Joakim von Bergmann som är vd för Kustregionens utbildningsfastigheter.

Vill ha plats att växa ännu mera

Betesda Church är en lokal pingstförsamling som i dag har sina lokaler vid Långgatan i centrala Ekenäs. I takt med att församlingens verksamhet vuxit har lokalerna blivit för små.

- Betesda har redan en längre tid sökt nya lokaler för sin verksamhet, berättar Niklas Andersson som är ordförande för församlingen.

Köpesumman är 250 000 euro, uppger Andersson.

betesdakyrkan i Ekenäs sett från bakgården, en röd tegelbyggnad i två våningar
Bildtext I dag huserar Betesda Church vid Långgatan, ett stenkast från gågatan i Ekenäs. Församlingen upprätthåller också ett loppis.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Investeringen i den gamla seminariebyggnaden beskriver Andersson som ett strategiskt beslut för att trygga den nuvarande verksamhet och göra det möjligt för församlingen att växa ytterligare.

Seminariebyggnaden är ungefär 1 000 kvadratmeter stor. Den kommer att renoveras innan den tas i bruk av församlingen. Det är främst frågan om en uppdatering av fastighetstekniken i huset.

Mellanväggar ska också rivas så att festsalen ska kunna återställas i ursprungligt skick.