Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad har kommit överens om Logomobron – priset stiger igen

Från 2020
Logomon sillassa yksi iso palkki paikoillaan.
Bildtext Delarna till Logomobron lyftes på plats tidigare i år.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Åbo stad och entreprenören YIT har lyckats enas om hur arbetet med Logomobron ska fortsätta. Åbo stadsstyrelse kommer att gå igenom förlikningsavtalet måndagen den 8 juni.

Prislappen för bron kan nu nästan tredubblas från cirka 6,9 miljoner euro till 19,5 miljoner och invigningen av bron har försenats med mer än två år.

Om det nya avtalet godkänns fortsätter bygget så snabbt som möjligt. Parterna har bland annat kommit överens om en ny tidtabell, ersättningar som ska betalas till Åbo stad på grund av förseningar samt omtvistade ombyggnationer.

Enligt det nya avtalet kan entreprenören fortsätta bygga utan böter fram till den 30 april 2021. Orsaken till att arbetet blivit fördröjt beror på omfattande ändringar och justeringar. På grund av dem har det enligt ett pressmeddelande från Åbo stad varit oundvikligt att ändra på tidtabellen.

Från början var det tänkt att bron skulle ha varit färdig i september i år

Nöjda över resultatet

Båda parter säger sig vara nöjda med det nya avtalet.

– De förändringar vi har kommit överens om tar så mycket extra tid att det är oundvikligt att flytta tidtabellen framåt. Men nu har vi löst allt så förutsättningarna för att komma igång snabbt och med gott humör ser goda ut, säger direktören för stadsbyggande i Åbo Kimmo Suonpää i ett pressmeddelande.

Åbo stadsfullmäktige 25.9.2017.
Bildtext Arkivbild på Åbo stadsfullmäktige.
Bild: Yle / Ville Hupa

Jaakko Salmenoja från YIT som anlitats för bygget säger att det har funnits mycket att reda ut gällande byggprojektet.

– Projektet har hamnat i ett svårt skede vilket har lett till utmaningar i planeringen. Staden och YIT har ändå genom gott samarbete lyckats lösa de springande punkterna som gör att vi kan förverkliga planerna, säger Salmenoja.

Enligt avtalet som måste godkännas av både stadsstyrelsen och stadsfullmäktige kan priset stiga från tidigare 16 till 19,5 miljoner euro .

Diskussion om artikeln