Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelschemat för fotbollsligan presenterat – oklara dagar för Europaspel kan förorsaka ändringar: "Måste åtminstone spela en dubbelserie"

Från 2020
FC inter och KuPS.
Bildtext Inter och KuPS gjorde upp om guldet i fjol.
Bild: All Over Press

Den 1 juli är det äntligen dags för avspark i herrarnas fotbollsliga. Nu är spelschemat klart – tanken är att grundserien ska pågå till oktober, medan slutserierna är avslutade den 22 november.

De inhemska fotbollssäsongerna kickar igång betydligt senare än vanligt på grund av coronapandemin. Tidigare denna vecka presenterades matchprogrammen för herrarnas division 1 och damernas liga.

I dag var det herrligans tur.

Ligan kör igång onsdagen den 1 juli med fem matcher, med start klockan 18.30.

Premiäromgången i fotbollsligan

1 juli, klockan 18.30:

Ilves – IFK Mariehamn
SJK – TPS
FC Lahti – HJK
HIFK – KuPS
Haka – Honka

2 juli, klockan 18.30:

FC Inter – RoPS

Serieformatet är nästintill samma som i fjol. Ligan inleds med en grundserie, där alla lag möter varandra två gånger.

I oktober inleds den övre och nedre slutserien, där alla lag spelar fem matcher. Till skillnad från i fjol spelas inget slutspel om den sista kvalplatsen till Europa League.

De sista matcherna spelas den 22 november.

Förändringar möjliga

Uefa har ännu inte presenterat vilka dagar som kvalmatcher till Champions League och Europa League kommer att spelas på. Dessa lär klarna i juni och kan påverka fotbollsligans schema.

– I vårt matchprogram finns utrymme för flytt av matchdagar och det går också att ordna matcher under landslagsuppehåll. I värsta fall är vi beredda att helt slopa slutserierna, berättar herrligans vd Timo Marjamaa i ett pressmeddelande.

– Vi har bestämt att för att säsongen ska vara rättvis så måste vi åtminstone ha en dubbelserie, alltså 22 matcher per lag.

KuPS kommer att kvala till Champions League, medan Ilves, Inter och Honka spelar Europa League-kval.

– Uefas beslut kan leda till större förändringar, så att lagen som kvalar kan spela sina matcher så optimalt som det bara är möjligt i dessa tider. Vårt utgångsläge är att schemat för juli är klart. Förändringar är mer sannolika för senare delar av säsongen.

Hela spelschemat hittas här.

Diskussion om artikeln