Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brasilien hotar lämna WHO i USA:s fotspår – viruset sprids med fart i landet

Från 2020
En coronaviruspatient förs in i en ambulans i Sao Paul i Brasilien.
Bildtext Patient som förs till ett sjukhus i Brasilien.
Bild: AFP / Lehtikuva / Michael Dantas

Brasiliens högerpopulistiska president Jair Bolsonaro hotar med att dra landet ut ur samarbetet med Världshälsoorganisationen WHO. Bolsonaro anser att WHO inte är opartiskt och oberoende.

Bolsonaro kom med sitt uttalade hot efter att WHO varnat länder i Sydamerika för att öppna upp för mycket innan coronavirusläget lugnat ner sig.

Bolsonaro anser att de ekonomiska konsekvenserna av nedstängning är tyngre än de hälsomässiga.

Presidenten är också uppretad av att WHO inte förespråkar bruket av klorokin, som används bland annat vid behandling av malaria, i kampen mot coronaviruset.

I sitt uttalande kräver Bolsonaro att Världshälsoorganisationen ska fungera utan ideologiska förtecken – i annat fall lämnar också Brasilien organisationen.

– USA har lämnat WHO och vi granskar det alternativet, sade Bolsonaro.

Följer kanske USA:s exempel

USA:s president Donald Trump meddelade i slutet av maj att USA avslutar sitt samarbete med och finansieringen av organisationen.

Trump sade att USA kommer att använda de medel som frigörs genom utträdet på andra internationella hälsorelaterade förnödenheter.

Trumps argument är att WHO går i Kinas ledband och att organisationen inte gjort tillräckligt för att stoppa coronavirusets spridning.

Både Bolsonaro och Trump har länge ringaktat såväl de hälsomässiga som samhälleliga konsekvenserna av coronaviruset.

Brasilien har nu tredje mest virusrelaterade dödsfall i världen, efter USA och Storbritannien.

Över tusen personer dog av covid-19 under det senaste dygnet. Inalles har 35 026 personer dött av viruset, och 645 771 fall av smitta har konstaterats där.

Källor: Reuters, AP, STT