IT-företagaren Kaj Arnö: Hårt arbete och kloka beslut eller bondtur att vi lyckades sälja IT-firman för en miljard dollar?
Starka nätverk är nyckeln till otaliga framgångssagor. Två av dem är databaserna MySQL och MariaDB, som ett gäng finlandssvenskar var med och grundade. Senare såldes MySQL till en amerikansk jätte för en miljard dollar.

Kaj Arnö
IT-företagaren Kaj Arnö spekulerar i sitt sommarprat i Yle Vega i om det var rättvist och välförtjänt att ett gäng nordbor lyckades erövra IT-världen.
- Det är inte fy skam att komma från en liten avkrok i Skandinavien och bräda amerikanerna på deras hemmaplan, säger Kaj Arnö glatt.
Idén till IT-företagandet föddes redan under studietiden.
Kaj Arnö och hans skolkompis Michael “Monty” Widenius blev intresserade av datorer och vad man kan göra med dem i högstadiet och resten är, som man säger, historia.
- Det var massor av hårt arbete, flit och klokhet bakom att MySQL AB blev en av världens första “unicornar”. En unicorn (enhörning) är ett bolag som värderas till en miljard dollar eller mer.
“Men visst hade vi också tur”
Det räcker inte med bara hårt arbete, ambition och talang.
- MySQL:s framgångar är synkade med hur internet växte, och just den framgångssagan hade inte kunnat äga rum mycket tidigare, eller senare, än den gjorde.
En annan bidragande orsak till framgången är vårt samhällsklimat.
- Vi är världsberömda för vår anspråkslöshet! Vi har allemansrätt och talkoanda. Vi betonar samarbete, och goda ledare hos oss leder framifrån, det sa ju redan Adolf Ehrnrooth. Speciellt viktigt är vårt skolväsende, och vår inställning till bildning.
Men han betonar också de personliga egenskaperna hos MySQL:s VD och grundare.
- Det finns få så bra ledare som Mårten Mickos och det finns få så bra programmerare som Monty Widenius. De är enastående i världen.
Gick i pappas fotspår
Kaj Arnös IT-berättelse började egentligen långt innan han föddes. Hans pappa jobbade i databranschen och Kaj förväntades gå i hans fotspår.
- Motvallskäring som jag är, kämpade jag länge emot. Varför ska man nu nödvändigtvis välja samma yrke som sina föräldrar?
Kaj Arnö blev ändå biten av IT-flugan i 13-årsåldern, tillsammans med skolkompisen Monty Widenius.
De programmerbara räknemaskinerna hade precis kommit ut på marknaden, Kaj och Monty fick varsin och lärde sig programmera.
- Jag var lycklig över att kunna räkna Fibonacciserien med bara fyra instruktioner.
Pojkarna insåg ungefär samtidigt att det borde gå att göra med tre instruktioner.
- Där visade Monty på fröet till den inställning som skulle bli en av förutsättningarna till att MySQL blev stort, nämligen fokuseringen på prestanda, resurssnålhet.
Grundade sitt första IT-företag under studietiden
Kaj Arnö studerade teknisk fysik vid Tekniska högskolan i Helsingfors och var aktiv i studielivet. I Teknologföreningen lärde han känna Mårten Mickos och några till.
- Vi körde igång med Polycon Ab innan någon av oss hunnit bli klara. Vi hittade också en “rådgivande smörgåsaktionär”, det som numera heter Angel Investor och hjälper till att få igång bolaget.
Efter 14 år på Polycon började Kaj Arnö på MySQL AB, världens kanske näst mest kända och mest använda databas.
- Jag var med i MySQL:s ledningsgrupp från 2001 till det alls icke så bittra slutet då firman köptes av Sun Microsystems 2008 för en miljard dollar.
Missnöje ledde till framgång
Men Monty Widenius, Kaj och några andra MySQL:are var inte nöjda med hur de nya ägarna utvecklade MySQL. Monty beslöt bygga en ny databas, MariaDB.
- Monty och jag är två av de sju grundarna. Fem av oss är finlandssvenskar och firman är just nu Finlands näst största startup-bolag, mätt enligt mängden satsat kapital – över 100 miljoner euro.
Kaj Arnö sommarpratar om IT-branschen och frihet, om sitt intresse för databaser, språk, idrott och filosofi. Han berättar också om hur han tänker fira sin 95-årsdag med att göra ett wingsuithopp, i flygdräkt.
Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan.
Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.
MUSIK
Aspö-Erik och Brunskärs-Maja: Nagu-Nötö brudmarsch
Kaj Arnö: Helan går
Laibach: Leben heißt Leben
Carl Orff: Carmina burana
Desireless: Voyage voyage
Enya: Orinoco Flow
Kraftwerk: Tour de France