Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barnen planterar blommor och rider käpphästar när 4H ordnar sommaröppning i Vörå

Från 2020
En kvinna i röd tröja med glasögon och en kvinna i blå och vitrandig tröja står vid en leksakshäst och ler mot kameran.
Bildtext Vörånejdens 4H:s verksamhetsledare Chatarina Doktar och Stiftelsen Rasmusgårdens ordförande Ulrica Rasmus.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars

På lördag äger Vörånejdens 4H:s sommaröppning rum på Rasmusbacken i Vörå. Mellan klockan 14 och 16 får barnfamiljer fritt dyka upp och bland annat lära sig mer om skogsvård, planterandet av solrosor och delta i käpphästridning.

4H ordnar sommaröppning i samarbete med Stiftelsen Rasmusgården. Under evenemanget på lördag kommer det finnas tramptraktorer, käpphästar och information om sommarens evenemang.

Utöver det kommer barnen få plantera en solros att ta med sig hem och eventuellt göra en fröbomb som är bra för pollinerande insekter. Det kommer också finnas en infopunkt om skogsvård och skogsplantor och några plantor kommer att bli satta i jord.

Röd bodstuga i sommarskrud.
Bildtext Arvidsgården på Rasmusbacken.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars

- Skogen är ett stort intresse för 4H i årets verksamhetsplan, vi vill att medlemmarna ska kunna röra sig i skog och mark på ett tryggt sätt, säger Vörånejdens 4H:s verksamhetsledare Chatarina Doktar.

Även om det är fritt fram att dyka upp på lördag tar Vörånejdens 4H gärna emot anmälningar på sin hemsida för att ha en bättre överblick över antalet deltagare.

Det här för att man vill att alla ska känna sig trygga med tanke på eventuell smittspridning. Har man inte möjlighet att komma på sommaröppningen kan man ändå ta del av den via Vörånejdens 4H:s Facebook-sida, där föreningen kommer sända live från evenemanget.

Ulrika Rasmus, ordförande för Stiftelsen Rasmusgården, berättar att backen fått sitt namn efter syskonskaran som bodde där innan de testamenterade gårdarna till kommunen i slutet av 1980-talet. Nu är det Stiftelsen Rasmusgården som tar hand om gården och dess utveckling.

Idag har, förutom 4H, även en hundklubb och en ridklubb verksamhet på backen och där finns både får och höns. En musmamma guidar barngrupper i museet och håller sagopicknickar.

Sommaröppningen är inte det enda evenemang som Vörånejdens 4H ordnar på Rasmusbacken. Den 22-26 juni är det dags för dagslägret ”Äventyrsvecka på Rasmusbacken”, där fokus sätts på djur, matens väg från jord till bord samt utomhusvistelse.

Två vita får och ett mörkgrått får inne i en hage på sommaren.
Bildtext Under dagslägret "Äventyrsvecka på Rasmusbacken" kommer barnen få lära sig mer om hur man tar hand om fåren.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars

Den 3-6 augusti äger föreningens mest populära läger rum, matskolan, som i år går under namnet ”Matskola med tema fisk? Ja, visst!”. Där kommer deltagarna bland annat att få lära sig hur man filéar och rensar fisk.

På frågan om hur coronaviruset påverkat verksamheten svarar Doktar:

- Sett till lägeranmälningar, visst har det påverkat. Föräldrarna är nog mer vaksamma över vart de skickar sina barn i sommar, vilket jag förstår. Det gäller ju att gå efter de rekommendationer regeringen ger men vi försöker förmedla att vi gör allt vi kan för att minimera smittorisken på våra evenemang.

Under lördagens sommaröppning kommer handdesinfektionsmedel finnas tillgängligt, de allmänna ytorna kommer städas flera gånger per dag och tramptraktorer och käpphästar blir desinficerade mellan varje barn som använder dem.

- Vi ska sätta upp skyltar om att man ska hållas inom sin egen familj och hålla två meters säkerhetsavstånd. Vi vet ju nog alla om det men det skadar inte att påminna lite extra, säger Doktar.

Både Doktar och Rasmus ser fram emot sommaren på Rasmusbacken.

- Jag är förväntansfull inför sommaren. Det ska bli jätte roligt att få odla här på Rasmusbacken och att tillsammans med barnen se när odlingarna börjar gro, tycker Chatarina Doktar.

- Musmamman har saknat alla barn och är jätteglad att hon ska få börja träffa dem igen i sommar, inflikar Ulrika Rasmus med ett leende.