Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lägerverksamhet kör igång runtom i Österbotten: "Det återstår att se om föräldrar vill ha sina barn på läger"

Från 2020
Alskat
Bildtext På Alskathemmet i Korsholm blir det skriftskolläger efter midsommar.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Efter att ha stått tysta och igenbommade i några månader öppnar nu många österbottniska lägergårdar upp för verksamhet igen. Exempelvis skriftskolläger kommer att ordnas nästan som normalt.

Nästan som normalt innefattar ändå ett helt nytt tänk på gruppstorlekar och hygien. Det uppger samtliga verksamhetsledare som Yle Österbotten når under en rundringning till lägergårdar i såväl de södra, som mellersta och norra delarna av Österbotten.

Susanna Åbacka är koordinator för verksamheten på Fridskär i Närpes. Åbacka berättar att man brukar ordna barnläger i juli och detta blir av även i år. Normalt brukar det vara mellan 17 och 25 deltagare per läger, men nu har man satt 20 barn som gräns.

- Det återstår förstås att se hur föräldrarna tänker, om de vill ha sina barn på läger, säger Åbacka.

Åbacka försöker informera tydligt om hur man beaktar hygienfrågor på alla läger som hålls i sommar. Det blir färre personer per rum under de läger som innebär övernattning, nya arrangemang i matsalen, intensivare städning och så försöker man ordna program som är hållbart.

- Vi tänker till exempel på att inte arrangera lekar som innebär kroppskontakt.

Koronakevään rippileiriläiset istuskelevat ringissä, etualalla käsidesipullo
Bildtext Hygienen är i fokus när lägergårdarna öppnar.
Bild: Ari Haimakainen / Yle

Skriftskolläger runtom i landskapet

Konfirmander från nejden kommer också att kunna delta i traditionella skriftskolläger på Fridskär, berättar Åbacka. Men församlingen har ordnat så att det är fler teorilektioner som hålls i verktyget Zoom och först i augusti ett kortare läger än normalt för konfirmanderna.

- Man tycker ändå att lägerverksamheten är så viktig för sammanhållningen mellan konfirmanderna att man vill ordna det, säger Åbacka.

Åbacka företräder Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland rf., en förening som bland annat även står bakom verksamheten på lägerområdet Klippan i Nykarleby.

- Också hos oss ordnas det nu verksamhet igen, rätt långt som normalt, säger André Djupsjöbacka som är husfar på Klippan.

Inom samtliga av föreningens lägergårdar har man tagit till sig regeringens rekommendationer och följer nu de råd om gruppstorlekar, avstånd och hygien som givits.

Liv och rörelse i Alskathemmet igen

Läger för konfirmander ska det också bli som normalt i Alskathemmet i Korsholm, berättar föreståndare Jonathan Back.

- Lägergården har stått tyst och tom i tre månader nu, men snart blir det liv och rörelse igen. Det blir skriftskolläger efter midsommar, säger Back.

Alskathemmet är en av de lägergårdar som ryms inom Vasa kyrkliga samfällighet, Österhankmo lägergård är en annan. Där säger föreståndare Juha Koivisto att finskspråkiga ungdomar kommer att inleda skriftskolläger efter midsommar.

- Men det är nog lite annorlunda än vanligtvis, vi jobbar i mindre grupper och man äter i skift, säger Koivisto.

Både Jonathan Back och Juha Koivisto talar också om större satsningar på städning och hygien, allt för att lägrens deltagare och anhöriga ska känna att det är tryggt att delta.

Påverkas tufft ekonomiskt

Många lägergårdar runtom i Österbotten drivs av församlingar inom den Evangelisk-lutherska kyrkan. Andra upprätthålls av föreningar som drabbas hårdare av det inkomstbortfall som coronapandemin fört med sig.

En sådan är Pörkenäs lägergård i Jakobstad. Gården ägs av föreningen Pörknässällskapet r.f., där Mats Backman är verksamhetsledare.

- Vi har hittills förlorat 43 procent av vår normala årsomsättning, säger Backman.

Utsikt från Pörkenäs lägergård i Jakobstad
Bildtext Sandstranden i Pörkenäs.
Bild: YLE

Avbokningar och inställda läger under våren syns som ett stort hål i kassan, dessutom mitt under en pågående renovering, berättar Backman.

- Men sommaren är viktigast för oss och nu sätter nog en del verksamhet igång igen, både dagsläger av olika slag och övernattningsläger för konfirmander.

Också Mats Backman vittnar om den nya vardag som coronapandemin fört med sig.

- Det är fokus på hygien och avstånd som gäller.