Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny finansminister utses på måndag - Katri Kulmuni vill fortsätta leda Centern - Partiveteran: Den nya finansministern bör ha ett starkt grepp om hur Centern skulle kunna stiga

Från 2020
Uppdaterad 06.06.2020 20:42.
Katri Kulmuni
Bildtext Katri Kulmuni valdes till partiordförande i september i fjol.
Bild: Hilma Toivonen / Yle

Katri Kulmuni som på fredag avgick som finansminister vill fortsätta som Centerns partiordförande – också efter partikongressen i september. Kulmuni motiverar sitt beslut med att hon nu har mer tid för organisationsarbete.

Kulmuni meddelade om sitt beslut att vilja fortsätta leda partiet på partistyselsens distansmöte på lördagen.

- Eftersom jag inte längre är bunden till finansministerns hektiska arbetstakt, har jag nu mer tid än förr för organisationsarbete. Ifall hävandet av coronarestriktionerna möjliggör det, beger jag mig ut på en turné som omfattar alla Finlands landskap, skriver Kulmuni på Facebook.
Facebook: Katri Kulmuni motiverar sitt beslut.
Centerns partikongress skulle ursprungligen gå av stapeln det här veckoslutet i Vanda, men flyttades fram på grund av coronavirusepidemin. Det ordnas i stället i Uleåborg 4–6.9.

Ny finansminister utses på måndag

Centern har tidigare uppgett att partiet utser en ny finansminister på söndag eftermiddag.

På lördagseftermiddagen kom partiet ändå med beskedet att tidpunkten flyttas framåt och att ingen utses på söndag. På lördag kväll meddelades det att en ny finansminister utses på måndag.

Kulmunis plötsliga avgång från finansministerposten satte fart på spekulationerna kring hennes framtida ställning i partiet. Stödet har dalat för Centern redan en längre tid. Partiets stöd var 10,7 procent i Yle-mätningen för några dagar sedan.

Stödtruppernas betydelse stor

Centerpartisterna har fått vänja sig vid snabba ryck den senaste tiden. Hur beskedet att Kulmuni vill fortsätta som partiordförande tas emot, och om några motkandidater uppenbarar sig återstår att se.

Kulmunis beslut av avgå som finansminister kom som en överraskning för många, också bland Centerns partifolk.

Partiveteranen Sirkka-Liisa Anttila säger att Kulmunis beslut var tufft, men att det var det rätta i rådande situation.

Det offentliga trycket var hårt, men fel har också begåtts. Oklart är hur mycket Kulmuni själv känt till om vad som pågått i kulisserna.

- Jag kom att tänka på hur viktigt det är att ministrarna har assistenter som är kunniga, lojala, pålitliga och som alltid är på alerten, säger Anttila.

Vaalikauden päättäjäiset 2019.
Bildtext Sirkka-Liisa Anttila har en lång erfarenhet av olika politiska uppgifter.
Bild: Laura Railamaa / Yle

Anttila tror att alla partiets ministrar efter det skedda för en allvarlig diskussion med sina assistenter om hur man tar hand om saker och ting.

Nya finansminstern måste ha syn på partiets sits

Sirkka-Liisa Anttila tar inte ställning till vem som borde utses till ny finansminister. Hon säger ändå att posten är viktig och att personen som utses måste vara kunnig och bestämd.

- Jag skulle gärna se att personen har ett starkt grepp om hur Centern skulle kunna stiga.

Anttila tror att en orsak till partiets för tillfället svaga popularitet är företagsstöden som delats ut via Business Finland. De gick enligt henne delvis till fel adress.

Under coronakrisen har förståelsen för och betydelsen av den finländska naturen enligt Anttila vuxit. Centern borde, som landsbygdsparti, kunna profilera sig.

- Att marknadsföra detta på rätt sätt och utveckla landsbygden, de är saker som i fortsättningen intresserar folk allt mer.

Artikeln uppdaterades kl. 14.11 med beskedet om att ministervalet flyttas fram, kl. 4.35 med Kulmunis kommentarer, kl. 16.55 med Anttilas kommentarer och kl. 20.40 med uppgiften om att en ny finansminister utses på måndag.

Diskussion om artikeln