Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Måla fjärilar i storformat – ett härligt blickfång medan perennerna växer till sig

Från 2020
Uppdaterad 12.08.2020 14:50.
– ett härligt blickfång medan perennerna växer till sig - Spela upp på Arenan

Om det nåt jag lärt mig om trädgård så är det att allt tar tid! Det tar tid innan rabatterna är frodiga och höga och på vissa ställen kan det länge se bart ut. Räddningen kan vara några härliga konstnärliga dekorationer att trycka ner i rabatten.

Och vad kan nu passa bättre än några ljuvliga fjärilar i storformat? Det finns många fjärilar att välja mellan. Jag valde tre av våra vanligaste fjärilar nämligen: påfågelöga, sorgmantel och nässelfjäril.

De här tre har dessutom lite liknande form på vingarna och det förenklar ju figursågandet.

En bok med fjärilar.
Bild: Yle/Alexandra Wärn

För att skapa fjärilskyltar behöver du:

  • träskiva
  • figursåg
  • svart utomhusfärg
  • rundstav
  • akrylfärger
  • penslar
  • klarlack

Såga ut och grundmåla

För att göra en mall behöver du ett större papper. Vik pappret på mitten. Se på ett foto av den fjäril du valt och rita upp ena sidans vingar i liknande form och fjärilens kropp så den kommer mitt i vikningen.

Klipp ut vingen och vik den över andra sidan av pappret och rita av vingen. På det sättet får du samma form på båda vingarna. Klipp ut hela fjärilen och använd den som mall till träskivan.

Såga ut en eller flera fjärilar i vald träskiva. Sandpappra kanterna. Måla sedan flera lager färg på båda sidor av skivan. Låt torka emellan.

Fjärilar av trä
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Jag valde att måla mönstret på fjärilarna på frihand, alltså utan att rita ut stödlinjer enligt mönstret först. Men vill du rita med blyerts först så rikta in dig på de stora helheterna.

Tänk större färgområden istället för små detaljer.

Fjäril
Bildtext Sorgmantel.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Sorgmantel med bräckliga vingar

Börja med att måla de gula kanterna på vingarna. Måla utåt med penseln så penseldragen skapar försiktiga linjer. Måla tunt, den svarta basen får skina igenom och skapa känslan av bräcklig vinge.

Ta en tunnare pensel och måla de blålila fläckarna nära de gula vingkanterna, men lämna svart yta emellan. Byt till bredare pensel och måla vingarna brunlila med tunn färg och ganska grova penseldrag.

Blanda lite vitt i färgen och dra upp ljusare partier på kropp och vingar.

Du behöver ett foto att följa om du vill måla en specifik art, men en fantasifjäril kan också bli vacker.

Fyll i detaljer som gula fläckar upptill på vingarna och svarta prickar längs ut på vingspetsarna.

Påfågelöga går i röd/orange/brun

Den här vackra fjärilen har huvudfärgerna i röd/orange/brun. De övre vingarna målar du med en rödorange ton. Lämna yttersta kanterna och översta delen av vingarna svarta.

Påfågelöga.
Bildtext Påfågelöga
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Blanda till en ljusgrå-beige färg och måla de yttersta vingspetsarna, fortsättningsvis på de övre vingarna. Måla tunt och tänk på riktningen av penseln: utåt!

Måla sedan de två ringarna, en på varje nedre vinge, med samma färg som vingspetsarna. Ringarna får vara lite mera åt det ovala hållet. Sedan fortsätter du med samma färg på insidan av de nedre vingarna.

Om du ser på foto av påfågelöga så är det som två streck på varsin sida. De nedersta vingarna målas sedan med brun färg, men precis som på de övre - lämna kanterna svarta. Där har du basen för påfågelöga!

Fjärilsmålning
Bild: Yle/Alexandra Wärn

Dags för detaljerna, med andra ord "ögonen" på de övre vingarna, gula fläckar och blåa markeringar. Ringarna nertill får varsitt blått "ansikte". (Åtminstone tycker jag att det ser ut som det).

Du väljer själv hur exakta detaljer du vill ha.

Nässelfjäril
Bildtext Nässelfjäril
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Nässelfjärilen har blåa fläckar på vingspetsarna

Här är en fjäril som går i gult och orange. Börja med de ytorna som är orangefärgade. Lämna alla vingkanter svarta och börja måla orange en bit in på kroppen.

Nässelfjärilen har också tre tydliga fläckar på de övre vingarnas överkant. Lämna dem svarta också.

När du målat klart de orange områdena, duttar du i med gult mellan de svarta fläckarna och på området där övre och nedre vingar möts.

Ha ett foto på fjärilen framför dig och utgå från det. Där ser du också tydligt att även nässelfjärilen har blåa fläckar på vingspetsarna, inramade av ljusa streck längs vingen. Några klickar vitt och några svarta fläckar och du börjar närma dig!

Fjäril
Bildtext Det vetenskapliga namnet på baksidan.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Ståtlig framsida - informativ baksida

Eftersom skylten är målad på båda sidor så är det nu perfekt att använda baksidan för lite fakta. Skriv med tunn pensel och vit färg vilken fjärilen är och vill du ge ännu mera information så kläm också dit det vetenskapliga namnet.

När mönster och text är klara och allt har torkat, behöver du lacka skyltarna så de håller för väder och vind.

För att de ska kunna ståta i rabatten behöver fjärilarna fästas i någon form av rundstav, käpp eller ribba. Snyggast blir det om även staven är målad i svart.

Fjärilar i trädgården.
Bild: Yle/Minna Mäkelä