Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny bas och båt för Kimitoöns frivilliga sjöräddare – men ordföranden är orolig inför sommaren: "Just nu är läget katastrofalt"

Från 2020
Röd räddningsbåt med stor förarhytt står parkerad vid brygga.
Bildtext Under lördagen hölls fartygsdop och den nya räddningsbåten fick namnet Mona.
Bild: Privat

Kimitoöns frivilliga sjöräddare har invigt sin nya räddningsbåt. Föreningen har också flyttat hela sin verksamhet till DB Marinas nya hamn i Dalsbruk.

Den nya räddningsbåten är både större och mer kraftfull än den gamla och lämpar sig bättre för sjöräddarnas arbete i yttre skärgården, säger föreningens ordförande Calle Storm.

Sjöräddningens nya båt i Dalsbruks hamn.
Bildtext En fördel med den nya båten är att den har ett täckt förarbås, som också fungerar som skyddad arbetsmiljö med tanke på smittspridning.
Bild: Privat

Många orsaker bakom flytten

Enligt Storm är anskaffningen av den nya båten en av de stora orsakerna bakom flytten till de nya lokalerna.

– Den nya båten behöver laddas med ström för att datorerna inte ska slås ut. Det här var inte möjligt på vår förra bas, säger Storm.

En annan stor fördel med flytten till Dalsbruk är synligheten, uppger Storm. Han menar att det är viktigt för verksamheten att vara synliga så att båtfolket och turisterna är medvetna om att de finns.

– Redan de senaste veckorna sedan flytten har vi fått fem nya aktiva medlemmar i föreningen, men vi hoppas såklart på ännu fler, säger Storm.

Får inte gå in i nya båten

Storm är dock inte helt nöjd med situationen – han får nämligen inte gå in i den nya båten.

– De nya direktiven kom i mars. Eftersom jag tillhör riskgruppen för att drabbas av coronaviruset får jag inte gå in i båten. Ifall någon av oss blir smittad så finns risken att vi skulle tvingas stänga ner hela stationen, säger Storm.

Stationsansvarige Calle Storm
Bildtext Calle Storm är ordförande för Kimitoöns frivilliga sjöräddare.
Bild: Yle/Monica Forssell

Det här innebär att endast halva styrkan kommer att joura under sommaren. Storm menar däremot att detta inte påverkar sjöräddarnas verksamhet nämnvärt.

– De som är i tjänst jobbar i egna grupper, och ifall någon skulle bli smittad så är det endast den gruppen som tvingas sättas i karantän, inte hela stationen. Så länge alla är försiktiga kommer det nog att gå bra, säger Storm.

"Just nu är läget katastrofalt"

Våren har varit hektisk för sjöräddarna, med flest utryckningar under maj sedan år 2006. Enligt Storm förväntas sommaren bli lika livlig med tanke på att fler människor än vanligt kommer att semestra inom landet.

Sjöräddningsövning pågår i Hitis skärgård med många deltagare.
Bildtext Sommaren till sjöss förväntas bli livlig, och Calle Storm hoppas att flytten och den ökade synligheten gör att fler får upp ögonen för de frivilliga sjöräddarnas verksamhet.
Bild: Yle/Jesper Alm.

– Just nu är läget katastrofalt. Vår gamla båt har fått motorkrångel och vi måste ännu vänta innan vi kan använda vår nya räddningsbåt, så just nu har vi ingen jour, säger Storm.

Nästa vecka väntas problemet vara löst och sjöräddarna kan då återuppta verksamheten.

Diskussion om artikeln