Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Grymma formbesked i slägga – Krista Tervo förbättrade sitt finska rekord, Aaron Kangas en halvmeter från OS-gränsen: ”Känns ganska otroligt”

Från 2020
Uppdaterad 06.06.2020 16:33.
Krista Tervo.
Bildtext Krista Tervo.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

De blåvita släggkastarna är i form. I en tävling i Somero stod både Krista Tervo och Aaron Kangas för rejäla rekordförbättringar – trots att det var säsongens första tävling.

Lördagen har på många håll i landet fört med sig regn och rusk. Allt annat än optimalt väder för friidrott – och framför allt kastgrenar. Men det verkade sannerligen inte störa släggkastarna i Somero.

Krista Tervo fick till en riktig pangbåge då hon slungade iväg släggan hela 71,93 – en förbättring på 1,75 meter av hennes tidigare finska rekord.

– Vi snackade med tränaren (Jukka Vihtonen) att 72 meter skulle vara bra att nå den här säsongen. Nu klarade jag nästan det redan i den första tävlingen, säger Tervo efteråt på friidrottsförbundets hemsida.

Tervo stod för en imponerande kastserie i Somero. Hon överskred den tidigare rekordlängden två gånger då tävlingens sista kast mätte 70,84.

– Målet är att kasta regelbundet över 70 meter så det känns bra att också det sista blev lyckat, säger Tervo.

Krista Tervo kastar slägga
Bildtext Krista Tervo.
Bild: SUL/Anssi Mäkinen

Att det blev nytt rekord överraskade henne.

– Benen kändes sega och man fick nog jobba för att få i gång dem. Men i det bästa kastet kändes hela kroppen avslappnad och bra. Jag lyckades hålla samma känsla genom hela prestationen, analyserar Tervo.

Tervo blev ändå av med ett annat finskt rekord under samma tävling. Silja Kosonen knep andraplatsen med resultatet 67,99 och krossade samtidigt Tervos U19-rekord med över tre meter.

Tervos resultat är det sjätte bästa i världen i år. Vitryskan Hanna Malysjikins 75,45 är årsbästa.

Kangas en halv meter från OS-gränsen – som han inte kan klara i år

Efter lördagens tävling är även Aaron Kangas sexa på världsbästalistan. I herrtävlingen klämde han till med det nya personliga rekordet 77,09 – det längsta kastet i Finland sedan David Söderberg kastade 77,60 för fyra år sedan.

– Träningssäsongen var förvisso riktigt bra, men jag hade inte förväntat mig ett så här långt kast i säsongens första tävling. Jag kände direkt att släggan skulle flyga långt, men inte trodde jag på det här, säger han till Yle Urheilu efter tävlingen och tillägger:

– Det känns ju ganska otroligt.

Aaron Kangas i farten.
Bildtext Aaron Kangas.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Kangas visade redan i vintras att han är i form. I februari förbättrade 22-åringen sitt rekord till 74,59. Nu är rekordet alltså över två meter bättre.

Resultatet är också en knapp halvmeter från OS-gränsen till Tokyo – som man förvisso inte kan klara i sommar på grund av coronaviruset. OS-gränsen för damerna är 72,50.

Beslutet om OS-platserna stör ändå inte Kangas.

– Jag är en ung idrottare som tar allt ett år i sänder. Mina mål ligger längre fram i tiden, säger han.

Kangas kast är det sjätte längsta i Finland någonsin. Henri Liipola kom tvåa i herrtävlingen med resultatet 74,04, vilket är hans bästa kast på två år.

Artikeln uppdaterad med Krista Tervos kommentarer klockan 16.32.