Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Globala Black Lives Matter-demonstranter ändrar fokus och kräver ett slut på polisbrutaliteten också i andra länder

Från 2020
Demonstration i Montpellier, Frankrike, mot polisvåld och rasism. I Frankrike handlar Black Lives Matter protesterna lika mycket om det inhemska polisvåldet som om solidaritet med afroamerikanerna i USA.
Bildtext Franska demonstranter kräver ett slut på polisvåld och rasism.

"Jag kan inte andas!" Det var George Floyds sista ord medan en polis tryckte ner honom mot marken. "Jag kan inte andas!" var också den svarta fransmannen Adama Traorés sista ord efter att tre poliser tryckt ner honom mot marken i samband med ett uppmärksammat dödsfall i Paris.

Protesterna mot polisvåld och systematisk rasism bland poliser i USA har spridit sig runt jorden under de senaste dagarna.

Det som började som en solidaritetsyttring med afroamerikaner som utsätts för etnisk profilering och polisbrutalitet i USA har nu i viss mån bytt fokus.

Runtom i världen riktar Black Lives Matter-demonstranter strålkastarljuset mot ursprungsbefolkningar och minoriteter i hemlandet som utsätts för våld från polisens sida.

I dag ordnades flera massiva demonstrationer i Storbritannien i konflikt med landets coronarestriktioner.

Brittiska demonstranter i London 6. juni 2020, påminner om att också den brittiska polisen måste göra upp med rasismen inom poliskåren.

I London samlades tusentals demonstranter vid Parliament Square för att visa sin sympati med rörelsen i USA men också för att fästa uppmärksamheten vid att den brittiska polisen fortfarande dras med institutionell rasism.

Också fransk polis har kopplats till brutalitet

Tidigare i veckan var demonstrationerna mot polisbrutalitet stor i Frankrike.

Vid sidan av slagorden "Black Lives Matter" krävdes också rättvisa för den unga svarta fransmannen Adama Traoré som kvävdes till döds under tre poliser i en förort till Paris för snart fyra år sedan.

Demonstration i Montpellier, FRankrike, mot polisbrutalitet och rasism. Många demonstranter ligger på marken med ansiktet nedåt för att illustrera de personer som utsätts för våldsamma polisingripanden.
Bildtext I Frankrike handlar Black Lives Matter-protesterna både om krav på att den franska polisens våld ska utredas och om solidaritet med de svarta i USA.

Aboriginer tog till gatorna i Australien

Demonstranter i Sydney deltog i en aboriginer-ceremoni 6.6.2020
Bildtext Aboriginer i Sydney demonstrerar mot att så många personer från ursprungsbefolkningen dött i polisförvar.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Australien protesterade demonstranter i flera städer under lördagen både mot polisvåld och rasism i USA men särskilt mot att så många personer från ursprungsbefolkningen dött i polishäkte.

Enligt statistik som The Guardian Australia sammanställt har 434 aboriginer dött sedan 1991 efter att de tagits till förvar av bland annat polis och fängelsemyndigheter.

I 43 procent av dödsfallen följde de ansvariga myndigheterna inte upp orsaken till dödsfallen.

I Sydney tilläts demonstrationen på lördag efter att en domstol först förbjudit den eftersom den riskerade att bryta mot coronarestriktionerna i landet.

Ppolisen i Sydney sprayar pepparspray mot demonstranter i Sydney, Australien. Demonstranterna protesterar mot att så många aboriginer dött i polishäkte i Australien - protesten är också kopplad till Black Lives Matter -rörelsen i USA.
Bildtext Polisen i Sydney sprutar pepparspray mot demonstranter efter en protest mot polisvåld och rasism i Australien.
Bild: AAP IMAGE

Den i övrigt fredliga demonstrationen slutade med att ett tiotal demonstranter och polis drabbade samman kring centralstationen i Sydney

Reformer på gång i USA

Samtidigt som de massiva protesterna mot polisbrutalitet och rasism fortsätter i USA försöker lokalpolitiker i många städer ändra på polisens sätt att bruka våld.

I Minneapolis, den stad där fyra poliser nu misstänks för att ha orsakat George Floyds död, vill stadsledningen förbjuda polisen att ta strypgrepp eller hålla fast en person med knäet.

Förslaget måste godkännas av en domare innan det träder i kraft.

Också New Yorks demokratiska guvernör Andrew Cuomo vill förbjuda poliser att använda strypgrepp.

I Kalifornien vill den demokratiska guvernören Gavin Newsom förbjuda poliser att i framtiden utbildas i att hålla fast en person på ett sätt som stoppar blodflödet till hjärnan.

Gatuavsnitt döptes till Black Lives Matter Plaza

I Washington DC beslöt borgmästaren Muriel Bowser att namnge ett gatuavsnitt efter folkrörelsen Black Lives Matter som en sympatiyttring för afroamerikaners mänskliga rättigheter

På platsen där polis besköt demonstranter med gummikulor och tårgas finns nu en ny gatuskylt.

Muriel Bowser, borgmästare i Washington DC, sbeslöt att ett centralt gatuavsnitt skulle döpas till Black Lives Matter Plaza som en solidaritetsyttring till afroamerikaners rättigheter i USA.
Bildtext Muriel Bowser höll ett tal i Washington DC efter att Black Lives Matter Plaza invigts.

Konstnären Olufemi Daaka besökte den nyss namngivna Black Lives Matter Plaza på fredagen.

- Det finns en risk för att det här bara blir ännu en minnesplats över en död svart person. Men om man går vidare och ändrar på lagstiftningen, så att det blir en verklig förändring… då är vi på rätt väg, säger Olufemi Daaka i en intervju för Dagens Nyheter.

Källor: AFP, Reuters, TT, CNN, ABC Australia, The Guardian, Dagens Nyheter

Diskussion om artikeln