Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrottsexperten förutspår en lysande framtid för de unga släggkastarna – lyfter fram 17-åriga rekordkvinnan: ”En exceptionell supertalang”

Från 2020
Släggkastare i farten.
Bildtext Släggkastare i farten. Illustrerande arkivbild.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Finlands släggframtid är bländande ljus, slår Yle Urheilus expertkommentator Jarkko Finni fast efter att en tävling på lördagen bjudit på inte bara två, utan tre toppresultat. Han lyfter nämligen också fram 17-åriga Silja Kosonen som ett stort löfte.

Släggkastningstävlingen i Somero på lördagen överträffade allas förväntningar.

Krista Tervo förbättrade sitt finska rekord med flera meter. Aaron Kangas förbättrade sitt personliga rekord med flera meter och gick in som sexa i alla tiders blåvita ranking.

Och 17-åriga Silja Kosonen skrev om det finska rekordet i U19-klassen med flera meters marginal.

– Det här resultatet visar att det handlar om en oerhört talangfull idrottare. Det här är åren som man ska gå framåt mycket om man ska nå världstoppen, säger Jarkko Finni, som är Yles finskspråkiga expertkommentator.

Kosonen imponerade redan i fjol då hon tog guld i European Youth Olympics.

Enligt Finni är det exceptionellt att Kosonen är så bra i så ung ålder. Hon får tävla i U20-VM ännu nästa år – förutsatt att tävlingarna kan arrangeras – och kommer med den här farten att höra till guldfavoriterna där.

– Resultaten är redan nu väldigt bra i internationella mått mätt. Det återstår ännu mycket jobb för henne, men visst talar vi om en exceptionell supertalang, hyllar han.

Kangas resultat mer imponerande än Tervos

Utvecklingskurvan har pekat passligt brant uppåt också för Krista Tervo och Aaron Kangas.

– Båda har tagit stora steg framåt från U20 till U23-klassen, vilket är en bra mätare. Båda har gått mycket framåt och verkar fortfarande utvecklas. Det tyder på en lång och framgångsrik internationell karriär, säger Finni.

– Krista har dessutom brukat vara osäker i säsongens första tävlingar. Hon kan göra fantastiskt bra resultat, men vara ojämn. Men nu verkar hon vara i skick och det bäddar för fina resultat också i fortsättningen, fortsätter han.

Krista Tervo går ut ur släggringen
Bildtext Krista Tervo.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Finni har också höga förväntningar för Kangas.

– Om det går som det har gått tidigare år så är det här inte hans årsbästa. Det kan bra vara att hans rekord är något som börjar med 78 då sommaren är över. Det är ett resultat som man tävlar om medalj med i vilken tävling som helst, säger Finni.

Att Tervo är finsk rekordinnehavare och Kangas ”bara” är sexa i den inhemska rankingen säger inte heller hela sanningen, understryker Finni.

– Om man tar världslistan och stortävlingsresultaten i beaktande så skulle jag säga att Kangas resultat i dag är snäppet hårdare än Tervos. Herrarnas finska rekord (reds.anm. 83,30) är så pass tufft att vi talar om kast som räcker till för VM-guld. Det ska man inte jämföra med, säger han.

Tycker WA borde tänka om gällande OS-gränserna

Att det var just släggkastarna som hade hittat formen direkt överraskar däremot inte Finni.

– Jag väntade mig nog att Kangas skulle ha kastat minst 75 meter i dag. Och så blev det ju. Släggkastarna gör mycket grenträningar på våren och är således väldigt redo för att kasta då säsongen börjar, berättar Finni.

Aaron Kangas kastar slägga, U23-EM 2019.
Bildtext Både Tervo och Aaron Kangas kom en halv meter från OS-gränsen på lördagen.
Bild: Anssi Mäkinen

Han grämer sig ändå över det internationella friidrottsförbundet World Athletics beslut att inte låta idrottare kvala in till OS i Tokyo i sommar.

Enligt förbundet är förutsättningarna att prestera för ojämlika på grund av coronaviruset.

– Det är synd och till och med konstigt att resultaten inte duger. Men med liknande resultat nästa vår så är de nog nästan garanterat med i OS-truppen, säger Finni och tillägger:

– Samtidigt ser jag ändå inte någon orsak till att WA inte kunde tänka om. Nu vet vi mer om coronavirusläget än vi gjorde då beslutet fattades. Jag hoppas att de tänker om och till exempel godkänner resultat från juli och augusti. Annars kan någon tuff idrottare falla bort.