Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Socialminister Hallengren: Sveriges regering fortsätter lyssna på Folkhälsomyndigheten - Folkhälsomyndigheten stöder Tegnell och säger att ansvaret ligger hos politikerna

Från 2020
Uppdaterad 07.06.2020 18:35.
En man i grått hår och grå kostym med kravatt med röda inslag står bakom ett podium som det står regeringen på och där det är emblemet tre kronor på. Bredvid honom en kvinna med axellångt ljust hår och blå kavaj o randig kjol, bakom likadant podium.
Bildtext Johan Carlson och Lena Hallengren vid coronainfo i Sverige.
Bild: EPA

Sveriges socialminister Lena Hallengren försvarar den svenska coronastrategin efter hård kritik från Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson.

Hallengren (S) har i ett inlägg på TT svarat på Åkessons debattartikel i Dagens Nyheter (betalvägg) gällande den svenska skötseln av coronaepidemin.

Åkesson framför krav på att statsepidemiolog Anders Tegnells avgår och att regeringen slutar gömma sig bakom Folkhälsomyndigheten.

Kärnan i Åkessons kritik är kravet på att regeringen börjar ta ansvar för coronakrisen – och för den katastrofala skötseln av den.

Hallengren: Efterklokhetens tid kommer sedan

Hallengren skriver i en kommentar till TT att det efter pandemins slut kommer "vara viktigt att lyssna till den efterklokhet och de lärdomar som vi kommer att överösas av".

Fram till dess kommer regeringen enligt socialministern att fortsätta fatta beslut utifrån rådande kunskapsläge.

Enligt Hallengren kommer regeringen inte att låta rädslan förlama beslutsfattandet i denna kris.

”Vi kommer utan prestige att korrigera vår strategi vid behov”, skriver ministern.

Hallengren påpekar att Sverige åstadkommit mycket i skötseln av coronakrisen, bland annat minskat resande, förbud mot stora evenemang och uppskalad sjukvård.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör har fullt förtroende för Tegnell: "Att beskylla honom är närmast patetiskt"

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger för sin del att Anders Tegnell har hans fulla förtroende och att Åkessons kritik är missriktad och närmast patetisk.

Carlson säger till Dagens Nyheter (betalvägg) att de brister som uppdagats i äldreomsorgen, vad gäller lagstiftning, bemanning och organisation, knappast är Folkhälsomyndighetens fel.

Enligt Carlson är Åkessons kritik dimridåer som är avsedda att ta bort ansvaret från politiken.

Åkesson: Sveriges strategi ett fiasko

Enligt Sverigedemokraternas ordförande har "regeringen och Folkhälsomyndigheten getts chans på chans att rätta till och korrigera sina misstag. Trots det finns senfärdigheten och handfallenheten kvar."

Enligt Åkesson ter sig Sveriges coronastrategi – som han kallar för fiasko – vid en jämförelse med andra länder som alltmer udda.

Enligt honom har beslut fattats utgående från löst grundade antaganden, och att utfallet är tragiskt.

Första partiledardebatten om coronakrisen

I kväll samlas de svenska partiledarna till den första tv-debatten om coronakrisen.

Den så kallade borgfredens tid är över, och nu väntas det hetta till ordentligt.

Det höga svenska dödstalet och svårigheterna med att få igång storskalig coronatestning är två frågor som oppositionen kommer att rikta in sig på, uppger politiska bedömare.

Sverige har klart fler dödsfall i covid-19 än de andra länderna i Norden – nu även fler dödsfall än Kina – och hör till de länder i världen som har flest dödsfall per invånare.

Inalles 4 656 personer har dött till följd av coronaviruset i Sverige, 43 887 fall av smitta har konstaterats.

Artikeln uppdaterades kl. 18.15 med Johan Carlsons kommentar

Källor: DN, TT, SVT Nyheter, Aftonbladet

"Vi hade otur" säger Tegnell om smittspridningen i början av epidemin - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln