Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerpartister förbryllas över rykten om att fälla regeringen – Kulmuni: Centern fortsätter sitta i regeringen, den nya finansministern utses på måndag

Från 2020
Uppdaterad 07.06.2020 17:44.
Katri Kulmuni i Ylen aamus studio.
Bildtext Kulmuni vill fortsätta leda Centern.

Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp samlas i morgon för att utse Centerns kandidat till finansministerposten. Katri Kulmuni meddelade i fredags att hon lämnar posten.

Kulmuni har hela tiden sagt att Centern fortsätter i regeringen, trots rykten om det motsatta.

– Situationen är dramatisk, jag har lämnat finansministerposten men i morgon utses en ny och Centern fortsätter i regeringen, sa i Kulmuni i en intervju för Yle Uutiset på söndag eftermiddag efter att ha lämnat ett möte på partikansliet.

Kulmuni sa också att hon inte vill ge över ordförandeklubban.

– Jag har fått mandat för att leda partiet, och vi har ett parti att rädda, sa Kulmuni till Yle Uutiset.

Vice ordförande Juha Rehula (C) tror även han att beslutet om vem som tar över posten fattas under måndagens lopp.

På Twitter försäkrade Kulmuni redan tidigare på söndagen att partiet sitter kvar i regeringen.

– Som jag redan sa i fredags kommer Centern att fortsätta i regeringen, skriver Kulmuni på Twitter.

Enligt henne behövs det stabilitet i beslutsfattandet just nu.

Spekulationer om att fälla regeringen

I går väcktes spekulationer om ifall partiet kommer att lämna regeringen eller inte på grund av att partiet flyttade fram valet av en ny minister. Suomen Kuvalehti rapporterade om frågan. Enligt anonyma röster inom Centern, som tidningen intervjuat, såg Kulmunis agerande ut som ett försök att fälla regeringen.

Enligt den ursprungliga planen skulle en ny finansminister väljas i dag på söndag. Partiet meddelade ändå under lördagen att valet skjuts fram med en dag, utan att uppge någon orsak.

Centerministrarna, centerns riksdagsledamöter och partistyrelsen fick höra att partiledningen var tvungen att göra upp en bättre lägesbild innan valet av ny minister, rapporterar Suomen Kuvalehti.

Ryktena förbryllar

Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) anser att det är vanligt att partiet gör en genomgående politisk lägesanalys då en minister avgår. Han kallar de spekulationer som förekommit i medierna överdrivna.

Han tror att han nog skulle känna till det - ifall partiledningen planerar något sådant.

– Nog skulle det ju vara ganska märkligt att man skulle utse en ny minister och några dagar senare börja överväga att fälla regeringen, säger Vanhanen till STT.

STT kontaktade också andra centrala centerpartister för att få en kommentar om partiets situation. Största delen av dem anser att ryktena om att fälla regeringen är förbryllande.

Källor: STT, Suomen Kuvalehti, Yle Uutiset

Artikeln uppdaterades 7.6 klockan 17.20 med STT:s intervju med Vanhanen, och med Kulmuni och Rehulas kommentarer.

Diskussion om artikeln