Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter revolt fick 425 migranter slutligen komma i land på Malta - guppat ute till havs i över en månad

Från 2020
De 425 migranterna och flyktingarna fick komma i land i Senglea (eller L'isla) på östra Malta natten till söndagen.
Bildtext De 425 migranterna och flyktingarna fick komma i land i Senglea (eller L'isla) på östra Malta natten till söndagen.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Natten till söndagen fick 425 migranter och flyktingar äntligen gå i land i Senglea, på östra Malta. Det efter nästan 40 dagar i limbo ute till havs och påstådda självmordsförsök, hungerstrejker och slutligen en revolt.

De 425 migranterna och flyktingarna hade plockats upp under olika räddningsoperationer i Medelhavet och flyttats över till fyra chartrade maltesiska turistbåtar i slutet av april.

Turistbåtarna tvingades hållas kvar på internationellt vatten då maltesiska myndigheter vägrade släppa dem i land. Myndigheterna hänvisade till att hamnarna var stängda på grund av coronapandemin och att Maltas mottagningscentraler var fulla.

Enligt nyhetsbyrån Reuters tvingades Malta ge efter, efter att en grupp migranter hade hotat att kidnappa besättningen på en av båtarna.

De gav oss en halv timme att agera annars skulle de kidnappa besättningen

Maltas premiärminister Robert Abela uppger för Reuters att besättningen på en av båtarna hade ringt honom personligen och bett om hjälp. Den maltesiska militären hade varnat för att både migranter och besättning kunde komma till skada om man försökte lösa situationen med våld.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar inte om någon revolt, men enligt AFP har migranter på en av båtarna tidigare berättat om självmordsförsök, hungerstrejker och sjukdomar ombord.

Malta har gång på gång klagat över likgiltighet och bristande solidaritet inom EU vad gäller migranterna som kommer över Medelhavet.

Det ska nu pågå förhandlingar mellan Malta och EU om omflyttning av migranterna till andra europeiska länder, men enligt regeringen i Valletta har en del EU-länder inte heller hållit tidigare löften om att ta emot båtflyktingar från Malta.

Malta hotar också att skicka tillbaka migranter till Libyen. Malta och Libyens FN-stödda regering undertecknade i förra veckan en preliminär överenskommelse om att öppna "koordineringscenter för migranter" i både Tripoli och Valletta, på Maltas bekostnad.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln