Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Starkt besked från Oskari Mörö efter år av skadeproblem – juniortakterna satt i och han satte finskt rekord direkt: ”En liten överraskning”

Från 2020
Programmet är inte längre tillgängligt
Oskari Mörö satte finskt rekord på 200 meter häck - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Under det förra OS-året satte Oskari Mörö finskt rekord. Fyra år och flera skadefyllda säsonger senare satte han finskt rekord igen – på en distans som han senast löpte 2007.

Sommaren 2016 var Oskari Mörö i kanonslag. EM-fyra i Amsterdam, OS-semifinalist i Rio de Janeiro.

Då briljerade Mörö på 400 meter häck. Esbo IF-löparen noterade det finska rekordet på 49,04 och framtiden såg ljus ut.

Sedan dess har det mesta gått på tok. Mörö har inte sprungit i ett enda mästerskap sedan OS-loppen i Brasilien.

Nu är han tillbaka – och det med besked. I söndagens tävling i Lahtis löpte han finskt rekord på den ovanliga distansen 200 meter häck. 23,24 är den nya rekordtiden – en hundradel snabbare än Kai Kyllönens 33 år gamla notering.

– Det kom som en liten överraskning. Jag hade inte väntat mig mer än en tuff tävling, men jag borde vara i god form, säger Mörö till Yle.

Takterna från juniortiden satt i. Mörö hade inte sprungit den udda distansen sedan FM-tävlingarna i 14-årsklassen.

– Det fanns kvar i ryggraden, konstaterar Mörö.

– Jag tränar på kurvlöpning med häckar, så jag hade ett trumfkort jämfört med mina konkurrenter som normalt springer korta häcken i den här tävlingen.

"Visar att kapacitet finns"

Fyra år efter OS-semifinalen i Rio finns det inget nytt olympiskt spel att sikta mot den här sommaren. På grund av coronaviruset är OS i Tokyo framskjutet till 2021.

Efter flera år med fysiska besvär och skador fick Mörö åtminstone ett kvitto på att han har en av sin allra bästa träningssäsonger någonsin i bagaget.

– Här blev det annorlunda löpning tekniskt, men insatsen visar att kapaciteten finns där. Liknande egenskaper är viktiga på 400 meter häck. Nu gäller det att få ut det på banvarvet.

Efter de tuffa säsongerna säger Mörö att det känns väldigt bra att ha fått ordning på kroppen. Bortsett ett uteblivet utlandsläger har han kunnat träna som normalt.

– Det har inte funnits några problem att motivera sig. Nu förväntar jag mig bra resultat och den här sommaren blir det viktiga att få tävla ordentligt.

I fjol sprang Mörö sin huvuddistans 400 meter häck på 49,47 som bäst.

Diskussion om artikeln