Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gångaren Tiia Kuikka blev påkörd och fick en medelsvår hjärnskada – återvände till tävlingar knappt åtta månader senare: ”Var viktigt att få det undanstökat”

Från 2020
Tiia Kuikka.
Bildtext Tiia Kuikka i farten i Berlin.
Bild: Felipe Trueba / EPA-EFE / All Over Press

I friidrotts-EM i Berlin 2018 var Tiia Kuikka den bästa finländska gångaren då hon kom i mål som 13:e dam. För ett drygt halv år sedan såg karriären ut att vara över då hon var involverad i en allvarlig olycka. Men nu är hon tillbaka – med besked.

Friidrottsäsongen har kört igång – också för gångarna. Samtidigt som nystartstävlingarna i Lahtis stal rampljuset på söndagen körde gångarna en kort tävling i Urjala och med fanns också Tiia Kuikka.

Med tanke på vad som hände för sju och en halv månad sedan är det minst sagt imponerande att Kuikka klockade in 24.43,75 på 5 kilometer.

Kuikka blev nämligen påkörd i oktober och fick en medelsvår hjärnskada till följd av smällen. Hon fick lära sig att prata på nytt. Ännu i november berättade hon för Yle Urheilu att hon hade svårt att formulera fullständiga meningar.

– Jag fick två frakturer i skallbenet. De orsakade sedan hjärnblödningar på några ställen. Så de fick öppna allt. Det orsakade bland annat att jag tappade minnet till en början.

– Men enligt läkarna har återhämtningen skett förvånansvärt snabbt. De väntade sig att det skulle ta flera månader för mig att ens återhämta mig tillräckligt för att klara mig i vardagen. Det räckte med en knapp månad på sjukhus, berättade hon då.

Imponerade direkt

Återhämtningen gick snabbt också efter det och på söndagen var 25-åringen alltså tillbaka på tävlingar. På upploppet fixade hon segern i damtävlingen då hon tog sig förbi Peppi Ahponen.

I herrtävlingen gick segern till Aleksi Ojala.

I ett pressmeddelande från friidrottsförbundet berättar Kuikka att hon fattade beslutet att göra comeback för inte allt för länge sedan.

– Tanken var att tävla nu så att det inte blir och hänger i luften. Det var viktigt att få det undanstökat. På träningarna har jag känt mig bra, men kan nog inte ännu ta ut max ur kroppen, säger Kuikka.

Målet var helt enkelt att få en bra prestation under bältet.

– Men det här känns lite medelmåttigt, medger Kuikka ändå.

Comebacken innebär inte heller automatiskt att det blir fler tävlingar under sommaren. Distansen var som sagt mycket kortare än vanligt på söndagen.

– Vi får helt enkelt se hur det går på träningarna, säger Kuikka.

Diskussion om artikeln