Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Löfven fick försvara regeringen i partiledardebatt om corona: "Det är klart ingen med berått mod ställde till så att smittspridningen ökade"

Från 2020
Partiledarna framför sina podier i SVT:s Agenda.
Bildtext De svenska partiledarna debatterade coronaåtgärderna i SVT:s Agenda på söndag, och har nästa partiledardebatt på onsdag, i riksdagen.
Bild: Skärmdump SVT

Den svenska regeringen fick under debatten kritik från höger för att sakna strategi och inte visa ledarskap under coronahanteringen.

Är borgfreden kring corona förbi i Sverige? - Spela upp på Arenan

Några stora överraskningar bjöd partiledardebatten i Agenda i kväll inte på, utan lät i praktiken som den politiska debatten kring coronahanteringen låtit i Sverige i flera veckor redan: fokus låg på äldrevården och på att få igång testandet.

Hårda ord från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson visade redan lördag kväll vad hans kritik kommer att bestå av, med ett debattinlägg i DN som starkt kritiserade både Folkhälsomyndigheten och regeringen för coronahanteringen sedan start.

Söndag kväll i Agenda fortsatte Åkesson att tala om misslyckandena i början av pandemin, och menade att Sverige kanske inte alls valde sin coronastrategi utan tvärtom tvingades in i den på grund av missbedömningar i början av krisen.

– Det har blivit allt svårare att sitta lugnt i båten, någon måste ta bladet ur munnen. Ansvaret är regeringens, sade Åkesson.

Ebba Busch i tv-programmet Agendas studio.
Bildtext Kristdemokraternas Ebba Busch gick hårt åt regeringens coronahantering.
Bild: Skärmdump SVT

Kristdemokraternas Ebba Busch gick steget längre:

– Sveriges regering har med berått mod tillåtit en stor smittspridning i Sverige, sade hon redan tidigt i debatten och fokuserade sedan flera gånger på att Sverige aldrig krävde karantän för sportlovsresenärerna i februari.

Fokus på beredskap och testkapacitet, inte strategin i sig

Trots KD:s och SD:s kritik mot regeringen kom debatten ändå att handla framför allt om sakfrågor inom hanteringen i sig, och inte om strategin överlag.

Oppositionen fortsatte starkt att kritisera att Sverige är långt ifrån sitt mål på 100 000 coronatest per vecka. Förra veckan testades omkring 23 000.

Att testandet måste komma igång har varit Moderatledaren Ulf Kristerssons främsta kritik mot regeringen redan länge, och i kväll fick han sällskap av de andra partierna i opposition och också av regeringens stödpartier i januariöverenskommelsen, Centerpartiet och Liberalerna.

Stefan Löfven i tv-programmet Agenda.
Bildtext Stefan Löfven fick försvara den svenska regeringens coronastrategi i Agenda.
Bild: Skärmdump SVT

Centerpartiets Anders W Jonsson menade att Sverige borde byta strategi om testandet och lägga ansvaret på individen, så att alla som har symptom kan testa sig utan att läkare eller sjuksköterska behöver blandas in.

– Precis som det är i andra länder behöver man få en masstestningstillstånd där vi kan mobilisera hela befolkningen att verkligen bekämpa hela viruet.

Per Bolund, språkrör för Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet, svarade på debatten om testning precis som regeringen svarat i veckor:

– Det är alldeles uppenbart att vi är överens, testningen måste öka.

Den pressade vården diskuteras, men vems är felet?

I redan ett par månader har det varit klart att Sverige misslyckats med en central del av sin coronastrategi, nämligen att skydda de äldre i riskgrupp.

Att smittan tog sig in på så många äldreboenden är något både Folkhälsomyndigheten och regeringen länge har medgett är ett stort misslyckande.

Stefan Löfven vidhöll ändå att Sverige arbetat med att åtgärda just de problemen: efter uppgifter om att 60 procent av äldreboendena sköter de basala hygienrutinerna rätt men 40 procent inte gör det lades det in utbildning, och nu har dödstalen på äldreboendena börjat sjunka.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt koncentrerade sin kritik på privatiseringen och nedskärningarna inom vården, och på de vårdanställdas arbetsvillkor:

– Är du timanställd kan du kanske inte sjukskriva dig, och du kanske inte vågar säga emot en chef när det gäller till exempel skyddsutrustning.

Debatten om vad som gått fel på äldreboendena har gått het i Sverige hela våren, men den har dominerats av ett fingerpekande mellan regering och regioner och en oklar ansvarsfördelning mellan myndigheter och olika beslutsnivåer.

Ovisshet om viruset leder till försiktighet

Löfvens främsta försvar mot misslyckandena i början av strategin är fortfarande ovissheten:

– Vi har med en helt ny virussjukdom att göra. Ingen visste hur den skulle agera och utveckla sig. Under tiden som vi genomgår den här pandemin lär vi oss mer och mer, men det är klart att ingen med berått mod ställde till så att smittspridningen ökade utan precis tvärtom, strategin är att hålla ner smittspridningen.

En partiledardebatt om en krishantering som samtliga partier varit med och fattat beslut om har förstås svårt att ta fart på allvar. Under den mest akuta fasen av coronakrisen har det i Sverige liksom i många andra länder rått borgfred, och oppositionen har inte varit särskilt högljudd om strategin.

Det här syntes också i debatten i kväll. Trots oppositionens kritik sade till exempel även Ulf Kristersson att Sverige och andra länder i de här skedet ska vara ödmjuka med siffrorna, eftersom ingen ännu vet var vi landar i slutändan.

Debattens andra timme handlade om de ekonomiska åtgärderna, vilket debatten lär fokusera mycket på också den närmaste framtiden.

De svenska partiledarnas nästa chans att debattera vårens val angående corona kommer fort: onsdag morgon är det partiledardebatt i riksdagen.

Diskussion om artikeln