Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Colin Powell är den senaste republikanen som riktar skarp kritik mot Trump: USA har krympt i världens ögon

Från 2020
Uppdaterad 08.06.2020 04:46.
Colin Powell.
Bildtext Colin Powell förundrar sig över att ingen sätter sig emot president Trump
Bild: Michael Reynolds / EPA

Colin Powell,  en man som innehaft flera topposter inom det militära och har arbetat för flera republikanska presidenter, kritiserar skarpt president Donald Trump. Han säger också att tänker rösta på demokraten Joe Biden i presidentvalet i höst.

Powell har i ett ytterst skarpt inlägg uttalat sig om Trump  för mediebolaget CNN.

Colin Powell anklagar Trump för  att  driva bort  från landets konstitution, och anklagar republikanerna för att ha misslyckats med att ställa Trump till svars.

 

 Lögner och förolämpningar en fara för demokratin

Powell  fördömer Trump och säger att han ser lögner och  förolämpningar som en fara för demokratin,  och att det har lett till  att USA har krympt i världens ögon.

- Vi har en konstitution, vi måste följa den konstitutionen, och presidenten har drivit iväg från den, sa Powell.

 Den senaste i raden av Trumpkritiker

Den pensionerade fyrstjärniga generalen Powell är den senaste i raden av ledande, pensionerade personer inom militären som offentligt kritiserar Trump för hanteringen av de massiva demonstrationer som har svept över USA sedan en polis dödade den obeväpnade svarta mannen George Floyd i Minneapolis den 25 maj.

Den kritiska gränsen verkar ha passerats förra veckan också bland normalt ganska tillbakadragna personer.

Då hotade Trump med att använda militära styrkor för att kväsa demonstrationer i städer i USA - vilket ledde till  en konfrontation med ledarskapet inom Pentagon.

En av dem som då bröt tystnaden var Trumps tidigare försvarsminister Jim Mattis som anklagade presidenten för att medvetet  ställa amerikaner mot varandra och för att håna konstitutionen.

Afroamerikanen Powell har suttit på topposter

Afroamerikanen Powells kommentarer anses ha en viss tyngd i och med sin höga militära befattning och i och med att han också var landets första afroamerikanska utrikesminister.

Han tjänade under de båda   republikanska presidenterna George Bush den äldre och George Bush den yngre. 
  

Powell förargad på att ingen sätter sig emot Trump

Powell förargar sig över att republikanska senatorer inte sätter sig emot Trump.  

- Vi står inför en vändpunkt. Han ljuger om saker. Och han kommer undan för att folk inte kräver att han tar sitt ansvar, sade Powell

Powell tillrättavisar också Trump för att ha " förolämpat ungefär alla i världen", och gav som exempel Nato, Världshälsoorganisationen WHO  och FN.

Powell säger sig också se "någon form av förakt för amerikansk utrikespolitik".

Powell har distanserat sig från det republikanska partiet under de senaste åren och röstade inte på Trump år 2016. Nu säger han att han tänker rösta på Joe Biden.  

Enligt Powell borde varje amerikan nu sätta sig ner, och allvarligt tänka igenom situationen för att kunna fatta ett eget beslut. " Använd sunt förnuft, säg att det här är bra för mitt land innan du säger att det här är bra för mig".   

Trump avfärdar Powell

President har kommenterat Powell på Twitter.

Han avfärdar Powell som en typ som "var mycket ansvarig för att föra oss in i det katastrofala kriget i Mellanöstern". 

Källa: AFP

Diskussion om artikeln