Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronautbrott i Polen under helgen - de flesta fallen kopplade till en kolgruva i Övre Schlesien

Från 2020
En arkivbild från Zofiówka-gruvan i staden Jastrzębie-Zdrój i maj 2018 då gruvan drabbades av ett jordskalv.
Bildtext En arkivbild från Zofiówka-gruvan i staden Jastrzębie-Zdrój i maj 2018 då gruvan drabbades av ett jordskalv.

Polen registrerade en kraftig ökning i antalet coronafall under helgen. De flesta av dem är kopplade till Zofiówka-gruvan i de sydöstra delarna av landet. Virusutbrott i gruvor är ett bekymmer också på andra håll i världen.

Under veckoslutet bekräftades 1 151 nya fall av covid-19 i Polen. Det var det högsta antalet nya virusfall hittills i landet under en så kort period. Det uppgav det polska hälsoministeriet.

Nästan två tredjedelar av infektionerna konstaterades bland gruvarbetare och deras familjemedlemmar i Zofiowka-gruvan i staden Jastrzębie-Zdrój. Gruvan ägs av statliga JSW.

Enligt JSW har man också konstaterat ett stort antal smittade i bolagets kolgruva i Pniówek. Också den ligger i gruvdistriktet i Övre Schlesien.

Gruvregionen ett problemområde hela tiden

Polen har ungefär 38 miljoner invånare och med sina 26 561 bekräftat smittade och drygt 1 150 avlidna i viruset, så har landet inte drabbats speciellt illa i en europeisk jämförelse.

Förklaringen kan vara att landet införde virusrestriktioner rätt tidigt i mars.

Redan förra månaden började man lätta på restriktionerna och under den gångna helgen öppnades också exempelvis biografer, gym och simbassänger. De första kampanjtillställningarna hölls också, inför presidentvalet som ska hållas den 28 juni.

Gruvregionen i Övre Schlesien har varit ett problemområde hela tiden, men också där har man nu lättat på restriktionerna.

Virusutbrott i just gruvor har varit ett bekymmer också i andra länder. På andra sidan om gränsen, i grannlandet Tjeckien har hundratals människor smittats i och omkring en gruva i Darkov.

Också i exempelvis Sydafrika har det förekommit virusutbrott i gruvor.

Källor: AFP, BBC

Diskussion om artikeln