Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minneapolis politiker vill reformera stadens poliskår efter George Floyds död

Från 2020
Uppdaterad 08.06.2020 09:49.
Demonstrant ställer fråga till Minneapolis borgmästare Jacob Frey på lördagen den 6 juni 2020.
Bildtext En demonstrant ställer en fråga till Minneapolis borgmästare under en protest mot polisvåd i staden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Minneapolis i delstaten Minnesota har legat i fokus under de pågående demonstrationerna mot polisvåld i USA.

Afroamerikanen George Floyd misshandaldes till döds av en polis i Minneapolis för två veckor sedan.

Nu har stadsfullmäktige i Minneapolis med ett majoritetsbeslut beslutat att reformera sin poliskår i grunden, rapporterar bland annat New York Times.

-Vi vill avveckla poliskåren i Minneapolis som den ser ut idag i och bygga upp en ny modell som utgår från allmänhetens säkerhet, sade fullmäktigeordförande Lisa Bender till CNN.

Enligt Bender signalerar beslutet att det nuvarande systemet inte fungerar.

Bender sade att målet är att bygga upp polisväsendet utifrån “mer samhällsinriktade strategier” och att fullmäktige att diskutera hur det ska ske.

-Det finns ingen tanke på att avskaffa poliskåren på kort sikt, sade Bender.

Fullmäktige besluter om budgeten för polis, men stadens demokratiska borgmästare Jacob Frey har rätt att genom ett veto stoppa beslutet. Men ledamöterna sade att de har tillräckligt med röster för att i sin tur stoppa ett eventuellt veto från Frey.

Frey utsattes för burop och protester i lördags då han inför en folkmassa sade att han inte stöder ett avskaffande av den nuvarande poliskåren.

Ökade krav på att göra om polisväsendet

Krav på att reformera polisväsendet har förekommit också på andra håll i USA.

Vissa kritiker har talat för att minska på polisens anslag och i stället rikta pengarna till samhällsinvesteringar i marginaliserade områden, där en stor del av polisarbetet utförs, skriver CNN.

Ett problem är polisutbildningen, som ofta fokuserar mer på att utbilda i användningen av våld snarare än på att minska på behovet av våldsanvändning, skriver nättidningen Axios.

Det finns över 18 000 poliskårer i USA, men det saknas riksomfattande riktlinjer för polisutbildningen. Utbildningen som ges till poliser betonar i väldigt liten skala till exempel empati, säger kriminologiprofessorn Geoffrey Alpert från University of South Carolina till Axios.

Diskussion om artikeln