Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sexuellt syfte då lärare tog barn på låret och könet men inte då han rörde deras hår och axlar, bedömde hovrätten - förkortade fängelsestraffet för Hoplaxskolans tidigare lärare

Från 2020
Skylt utanför en tegelbyggnaden där det står Hoplaxskolan.
Bildtext Brotten skedde då läraren jobbade på Hoplaxskolan i Helsingfors.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Helsingfors hovrätt förkortade det villkorliga fängelsestraffet för en tidigare lärare i Hoplaxskolan i Helsingfors, som dömdes för nio fall av sexuellt utnyttjande i tingsrätten. Ett av åtalen förkastades helt, med motiveringen att läraren inte agerat i sexuellt syfte då han masserat sin elevs axlar och nacke. Hovrätten bedömde fortfarande att läraren agerat i sexuellt syfte då han rört elever på låren och könsorganen.

I tingsrätten dömdes läraren till 1 år och 6 månader villkorligt fängelse. Hovrätten förkortade straffet till 1 år och 2 månader.

Rätten diskuterade ifall läraren agerat i sexuellt syfte då han rört vid sina elever. Eleverna berättar att han ofta kommit fram till dem medan de jobbade med skoluppgifter och vidrört dem. Eleverna upplevde beröringarna som obehagliga, och i en del fall upplevde de också att beröringarna hade sexuellt syfte.

Läraren hade rört eleverna bland annat vid huvudet, håret, nacken, axlarna, låren och könet.

Läraren sade i hovrätten att det handlat om normala situationer, och att beröringarna inte haft sexuellt syfte. Han ville få igång eleverna med deras uppgifter och få dem att trivas. Vissa beröringar var också oavsiktliga.

Hovrätten bedömde att då läraren rört elever vid deras huvud, hår eller nacke så hade beröringarna inte haft sexuellt syfte och förkastade åtalen på de punkterna.

Skickade nakenbilder till 16-åring

Läraren hade också skickat bilder på sig själv naken och på sitt könsorgan till en 16 år gammal elev.

I rätten uppgav läraren att han messat med sina elever för att stöda deras liv utanför skolan, och att han skickade bilder endast om det var överenskommet.

Hovrätten diskuterade ifall det kunde bevisas att läraren visste om att eleven var minderårig. Rätten bedömde att han måste ha känt till elevens ålder.

Dels hade läraren messat med eleven i flera veckor utan att fråga om hens ålder. Dessutom hade han begärt eleven att hålla deras meddelanden hemliga.

Tingsrätten ålade även läraren att betala 1 200 euro i skadestånd till fyra målsägande och 1 500 euro till en målsägande för lidande. Hovrätten ändrade inte på skadeståndsbeloppen.

Diskussion om artikeln