Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern valde Matti Vanhanen till ny finansminister

Från 2020
Uppdaterad 08.06.2020 12:40.
Svenska Yle live: Centerns pressinfo om nya finansministern - Spela upp på Arenan

Centern utsåg Matti Vanhanen till ny finansminister efter Katri Kulmuni. Vanhanen ansågs vara den erfarnaste i gruppen och valdes enhälligt.

Matti Vanhanen är 64 år och nu sökte man bland de mest erfarna Centerpolitikerna. Han efterträdde hastigt Anneli Jäätteenmäki som statsminister år 2003 i en annan ledarkris inom partiet.

Vanhanen fortsatte som statsminister och partiordförande till år 2010. Han har varit Centerns presidentkandidat i två val.

Före politikerbanan jobbade Vanhanen bland annat som journalist och chefredaktör på en lokaltidning i Vanda.

Vanhanen har varit riksdagsledamot från Nyland i två omgångar, 1991-2010 och igen från 2015. I mellantiden var han vd för Familjeföretagens förbund.

Nu lämnar Vanhanen talmansposten i riksdagen som han fick för ett år sedan. Centerns riksdagsgrupp ska redan måndag kväll välja en efterträdare.

Nya politiska medarbetare

På en presskonferens efter Centerns möte sa partiordförande Katri Kulmuni att man inte så mycket hade diskuterat partiets regeringssamarbete. Hon sa sig känna en ny entusiasm som partiordförande. Hon räknar med en stark roll för sig själv också i regeringsförhandlingar.

Vanhanen börjar nu med att utse en ny stab, eftersom ministeriets alla partimedarbetare har slutat sitt jobb samtidigt som Kulmuni.

Hon "tog sitt politiska ansvar" och avgick på fredagen, på grund av skandalen med den dyra medieutbildningen på Finansministeriets bekostnad.

Stimulans och europeiskt samarbete

Nu betonar Vanhanen en fungerande stimulans, både i Finland och Europa. Han talar om självförsörjning, både gällande mat och energi i Finland, men också tillsammans i Europa.

Vanhanen talar om behovet av en starkare stat som kan hjälpa sina företag och medborgare i en kris.

Matti Vanhanen hoppades på allt starkare företag. När det kommer bekymmer ska inte skattebetalarnas stöd vara den enda hjälpen för dem, företagen måste klara sig själva också.

Han hoppas på samförstånd bland alla partier och intresseorganisationer inför de svåra besluten, och en framtidstro speciellt bland de yngre.

Bengt Östling livebloggade under förmiddagen. Du kan läsa hans blogg här:

Diskussion om artikeln