Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny studie: Finländarnas dataanvändning har mångdubblats utan att det syns i elräkningen

Från 2020
Två händer som knapprar på en svart smarttelefon. I den högra kanten syns en surfplatta.
Bildtext Vårt eviga mobilsurfande ökar elkonsumtionen, men miljöeffekterna syns sällan i Finland.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Finländarna har under de senaste åren mångdubblat sin dataanvändning. I synnerhet har användningen av mobildata ökat markant, visar en ny studie.

Vi finländare scrollar allt mer på våra smarttelefoner, vilket syns i hur mycket vi använder mobildata.

Under åren 2011–2017 ökade användningen av mobildata med kring 72 procent per år. Det innebär att användningen blev 25 gånger så stor som i början av mätningen.

Dataanvändningen har ökat hos både privatpersoner och företag.

Också energiförbrukningen ökar – men oftast sker det utomlands

Ingen webbsurfning utan el låter självklart, men en färsk studie visar att den ökade användningen knappt syns i finländarnas elräkningar.

Studien har gjorts av Aalto-universitetet och Näringslivets forskningsinstitut Etla och finansierats av Finlands jubileumsfond Sitra och Finlands Akademi.

Elförbrukningen inom ICT-sektorn i Finland ökade bara med nästan 14 procent under åren 2011–2017, medan dataanvändningen ökade med över 70 procent per år.

Att skillnaden mellan hur mycket dataanvändningen och hur mycket elförbrukningen ökat under den här tidsperioden beror på att energianvändningen ofta sker någon annanstans än i Finland.

Då en finländsk konsument till exempel använder en streamingtjänst kan energiförbrukningen ske vid ett datacenter på andra sidan jordklotet. På det sättet styrs energikonsumtionen till ett land där elproduktionen orsakar mer miljöutsläpp än i Finland.

– Den stora bilden är att ökningen av användningen av data också innebär att enegiförbrukningen har ökat. Om man ser på den data som finns är det ändå väldigt svårt att räkna ut hur mycket energi en finländsk konsument konsumerar genom dataanvändning, säger Etlas ledande forskare Timo Seppälä i ett pressmeddelande.

Svårt att beräkna datanvändningens miljöpåverkan

Dataanvändningen har ökat mindre efter år 2017. Åren 2018–2019 ökade dataanvändningen och mobildataanvändningen med 20 procent per år.

I studien konstateras att energi- och elförbrukningen inom informationssektorn fortsätter öka ifall energins effektivitet inte utvecklas. I studien framkommer också att det är svårt att samla information om konsumtion och miljöpåverkan.

– Samhället digitaliseras i en snabb takt och vi måste se till att utvecklingen styrs i den riktning som vi vill. För att lyckas med det krävs information om hur utvecklingen inom sektorns el- och energiförbrukning nu ser ur, säger Sitras expert på cirkulär ekonomi, Lotta Toivonen, i pressmeddelandet.

Källa: STT

Diskussion om artikeln