Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De östnyländska kommunerna öppnar försiktigt upp den icke-brådskande tandvården – men tandstenen blir kvar i munnen tillsvidare

Från 2020
Tandläkare kollar tänderna på en patient
Bildtext Vissa ingrepp är omöjliga att utföra just nu, eftersom tandläkarna inte får producera aerosoler - alltså luftburna partiklar. Arkivbild.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Då coronaviruset slog till i mars var det många kommuner som valde att avboka alla icke-brådskande tandläkartider. Köerna är långa när man öppnar upp igen.

Borgå stads övertandläkare Sari Holmberg säger att den icke-brådskande tandvården har skurits ner fram till slutet av augusti.

– En del av personalen har omplacerats och jobbar med coronavirusprovtagning. Och eftersom vi inte får producera aerosoler så har en del maskiner som ultraljud och turbinborrar tagits ur bruk.

Enligt Holmberg betyder det här att det till exempel inte alls finns tider till tandhygienisterna just nu.

Tiden för ett enskilt besök hos tandläkaren har dessutom förlängts eftersom vissa ingrepp tar längre tid då vissa av maskinerna inte är i användning.

– Och så lagar vi till exempel inte tänder om ingreppet är mer krävande, säger Holmberg.

Vårdskulden ökar

Borgå har ändå börjat öppna upp den icke-brådskande vården en aning och skickar ut kallelser till en del av munhälsovårdens klienter. Till exempel har barnens tandgranskningar kört i gång.

Köerna kommer att vara långa när man väl kan börja ta emot tidsbokningar igen.

– Vårdskulden ökar. Vi är i en ny situation men får hoppas att hösten för med sig möjligheten till icke-brådskande tandvård och att det inte blir någon andra våg, säger övertandläkare Sari Holmberg.

Tandläkare och tandskötare kollar munnen
Bildtext Många har inte råd att gå hos en privat tandläkare på grund av det ekonomiska läget. Det här kan ytterligare öka trycket på den kommunala munhälsovården. Arkivbild.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Ansvarige tandläkaren Perttu Halonen säger att Sibbo för tillfället erbjuder brådskande och halv-brådskande tandvård.

Dessutom erbjuds granskningar och förebyggande vård till exempel åt dem som hör till coronavirusets riskgrupp samt människor som ska på operationer.

Men det finns fortfarande utmaningar med vissa ingrepp.

– Det kan hända att vi till exempel inte gör rotfyllningar om de är på ett svårt ställe. Det finns begränsningar som att vi inte får producera aerosoler, så till exempel turbinborren och ultraljudsmaskiner får bara användas minimalt, säger Halonen.

Hoppas den andra vågen uteblir

Sibbo kommer knappast att börja ta emot tidsbokningar för icke-brådskande vård, som tandgranskningar, under sommaren.

Ansvarige tandläkaren Perttu Halonen tror det får vänta till hösten, efter semestrarna.

– Och så hoppas vi att det inte kommer en andra våg av coronaviruset.

Han tror att köerna kommer att vara ännu längre än vanligt då den icke-brådskande munhälsovården öppnas upp.

– I och med det ekonomiska läget och permitteringar sparar folk dessutom och far kanske inte till den privata tandläkare de vanligtvis går hos. Det är en faktor som ytterligare ökar trycket på den kommunala tandvården, säger Halonen.

Lovisa tar itu med vårens avbokade tider

I Lovisa är situationen i hög grad den samma som i Borgå och Sibbo, men staden har börjat öppna upp lite mer.

De Lovisabor vars icke-brådskande tider avbokades i våras uppmanas nu kontakta munhälsovården för att boka en ny tid.

– Vi börjar med att ta emot dem vars tider avbokades i våras. Efter det börjar vi också ta emot bokningar av andra, säger ledande tandläkare Laura Saarioinen i Lovisa.

Däremot får Lovisaborna vänta med att få sina tänder lagade och sin tandsten borttagen. Eftersom man inte får producera aerosoler så skjuts sådana ingrepp upp.

– Men förstås sköter vi om brådskande problem, säger Saarioinen.

Också i Lovisa kommer köerna till munhälsovården antagligen att växa i och med coronaviruset.