Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Crossfit tappar huvudsponsor, styrkelyftsförbund bryter samarbetet med Ano Turtiainen – rasistiska tweets ledde till åtgärder i idrottsvärlden

Från 2020
Ano Turtiainen.
Bildtext Ano Turtiainen.
Bild: Petri Vironen / Yle

Black lives matter-rörelsen sprider sig runt världen – men väcker också motreaktioner. I idrottsvärlden har flera tunga instanser ändå satt ner foten och brutit samarbetet med personer som uttryckt sig rasistiskt.

Ano Turtiainen uteslöts på torsdagen ur Sannfinländarnas riksdagsgrupp efter att ha lagt upp en bild på Twitter som gjorde narr av amerikanen George Floyd. Nu har det visat sig att tweeten fått följer också för Turtiainens företag.

Turtiainen var tidigare styrkelyftare – han innehar till exempel WPO-förbundets världsrekord i marklyft i sin viktklass – och har efter karriären satsat på att sälja gymredskap via sitt företag Metal Sport & Gear.

Företaget samarbetade bland andra med det kanadensiska styrkelyftsförbundet, som nu meddelar att man bryter kontakten.

– Vi kan inte godkänna det som företagets ägare gjort eller stöda hans budskap av respektlöshet. Vi hoppas våra idrottare och andra samarbetspartners också tar vår sida i den här frågan, skriver förbundet på Instagram.

Reebok bröt samarbetet med Crossfit

Turtiainen är inte den enda som kritiserat Black lives matter-rörelsen. Grundaren till träningsföretaget Crossfit, den tidigare gymnasten Greg Glassman, jämförde rörelsen med coronaviruspandemin.

I ett svar på en Tweet om att rasism och diskriminering är hälsofrågor som kräver snabba svar skrev Classman att det handlar om ”FLOYD-19”.

Enligt Business Insider meddelade Reebok, ett av företagets viktigaste samarbetspartners, att man kommer att inte kommer att förlänga kontraktet som tar slut i år.

– Vi har förhandlat om att förlänga vårt kontrakt, men med tanke på den senaste tidens händelser har vi fattat beslutet att istället avsluta samarbetet efter att vi fullföljt våra skyldigheter i år, säger en talesperson för Reebok till sajten.

Enligt Business Insider har Crossfit inte kommenterat beskedet.

Diskussion om artikeln