Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonlegendaren tackar för sig – Lasse Kukkonen är tacksam över den långa resan: ”Dags att leta efter en ny dröm”

Från 2020
Lasse Kukkonen med sin dotter i famnen efter VM-guldet 2011.
Bildtext Lasse Kukkonen firade VM-guldet 2011 med sin dotter.
Bild: AOP

En av ishockeylejonens trotjänare lägger av. Lasse Kukkonens högvattenmärken i landslagströjan var VM-guldet 2011 och de tre OS-medaljerna. I Finland spelade han endast för Kärpät – det blev fyra ligatitlar med moderklubben.

Den 38-årige Kukkonen meddelade att han avslutar sin aktiva spelarkarriär under Kärpäts presskonferens i dag.

– Jag började fundera på fortsättningen kring årsskiftet. Under vårens lopp stärktes känslan av att det är läge att lägga av. Nu har jag sinnesfrid, sade Kukkonen inledningsvis.

– Den här säsongen slutade på ett annat sätt än jag hade fantiserat. Därför ville jag ta mig en funderare och känna för om jag ändrar mig. Men känslan blev bara starkare. Man kan aldrig veta när man spelar sin sista match, sade Kukkonen och hänvisade till att ligasäsongen avbröts abrupt på grund av coronaepidemin.

Imponerande landslagsfacit

Lasse Kukkonen var en viktig kugge i Lejonen i nästan två årtionden. Han var med om att ta OS-silver i Turin 2006 och OS-brons i Vancouver 2010 och Sotji 2014.

Kronan på verket i landslagströjan var VM-guldet 2011. Utöver guldet har han två VM-silver och ett VM-brons i prisskåpet.

– Nu är det dags lägga min energi på något nytt och återvända till mina rötter, det vill säga läktaren i Raksila ishall. Det var där drömmen startade. Nu är det dags att leta efter en ny dröm, säger han.

Kukkonen vann fyra ligatitlar med Kärpät. Han fungerade som lagkapten under tre guldsäsonger.

Han gjorde också fyra säsonger i Nordamerika. Det blev 159 matcher i NHL i Chicago Blackhawks och Philadelphia Flyers.

Diskussion om artikeln