Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern föreslår Anu Vehviläinen som ny talman i riksdagen

Från 2020
Uppdaterad 08.06.2020 18:44.
Anu Vehviläinen kunta ja uudistusministeri
Bildtext Anu Vehviläinen är tidigare minister och erfaren riksdagsledamot.
Bild: Jouni immonen / Yle

Det blir flera förändringar efter att Matti Vanhanen överraskande valdes till finansminister efter Katri Kulmuni. Centerns riksdagsgrupp vill att tidigare minister Anu Vehviläinen ska leda riksdagens arbete, i presidiet med Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne och Juho Eerola från Sannfinländarna.

Anu Vehviläinen är tidigare minister och erfaren riksdagsledamot. För tillfället innehar hon rollen som ordförande på riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Anu Vehviläinen har suttit som kommun- och reformminister i regeringen Sipilä samt trafikminister i Kiviniemis och Vanhanens regeringar.

Vehviläinen är inne på sin sjätte period i riksdagen. Hon valdes in i riksdagen första gången 1995. Vehviläinen är hemma från Joensuu.

- Anu Vehviläinen har en mångsidig bakgrund och är rätt person på rätt plats i den här svåra coronakrisen, säger Antti Kurvinen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp till kamerorna efter att gruppens möte avslutats.

Enligt Kurvinen är Vehviläinen ivrig och glad över att ta emot posten som talman.

- Anu Vehviläinen har mycket erfarenhet, en framgångsrik karriär och är en samarbetsvillig person som är villig att lyssna på människor, berättar Kurvinen.

Centern strävade efter ett snabbt beslut och valet av Vehviläinen var enhälligt. Kurvinen uppger att man vill "stabilisera läget".

Viktigt med framgång

Centern har 31 riksdagsledamöter i nuvarande riksdag. Partiet var den stora förloraren i riksdagsvalet år 2019, då man förlorade hela 18 mandat i riksdagen. Många ansåg att det var fel beslut att ändå gå med i regeringen.

Trycket är nu stort på riksdagsgruppen och partiledningen att skapa framgång. Det avspeglas på alla partiets möten där man nu tar ställning till förändringarna efter Kulmunis avgång från finansministeriet.

Två tredjedelar av Centerns riksdagsgrupp består av män. Den leds nu av Antti Kurvinen. Det kan ha funnits ett visst tryck att välja en kvinna till talmansposten.

Redan innan valet gjorts spekulerades det om att antingen tidigare statsminister Juha Sipilä kunde vara ett hett namn eller tidigare ministern Anu Vehviläinen en möjlighet.

De övriga i riksdagens presidium är förste vice talman Antti Rinne (SDP), som övertog posten efter Tuula Haatainen som fick bli minister, och andre vice talman Juho Eerola från Sannfinländarna.

Diskussion om artikeln