Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem mördade Olof Palme? Den evighetslånga mordgåtan når sin klimax – vi går igenom vad som gäller

Från 2020
Olof Palme i svartvit bild.
Bildtext På onsdag riktas ögonen mot Sverige. Bland andra BBC, The Guardian och AFP har uppmärksammat att Palmegåtan kan få en lösning.
Bild: All Over Press

Var det Christer Pettersson? Eller Skandiamannen? Kanske sydafrikanska agenter? Det svenska nationaltraumat har plågat utredare i 34 år. Nu väntar upplösningen: På onsdag klarnar det om det blir åtal i Palmefallet – eller om utredningen läggs ned.

– Vad händer, kommer han att klara sig? frågar kvinnan som tar emot nödsamtalet.

– Nej, Olof Palme, svarar ambulanspersonalen.

– Vad sa du?!

– Det är Olof Palme.

– Är det sant, vår statsminister!

Så lät det för 34 år sedan efter att Palme mördats i korsningen mellan Sveavägen och Tunnelgatan i centrala Stockholm. En knapp timme senare kablades det första telegrammet ut.

Hela Sverige sörjde – och såret är fortfarande öppet.

Olof Palme är död - Spela upp på Arenan

Se Tv-nytts reportage: Vilka var de omedelbara reaktionerna på Palmemordet?

De senaste decennierna har teorierna och konspirationsteorierna varit många i fallet som fått enorma proportioner. Utredningen har varit en av världshistoriens mest omfattande – och dyraste.

Över 10 000 personer ha förhörts, långt över 100 personer har erkänt mordet, en har dömts – och senare friats. Utredningens material omfattar mer än 250 hyllmeter.

Det här hände under mordnatten

Men dilemmat återstår: Vem mördade Palme?

På onsdag kan det bli klarhet i den frågan. Då kommer chefsåklagaren Krister Petersson meddela sitt beslut och berätta om utredningen. Om ingen åtalas läggs fallet ned.

Den digitala pressträffen börja klockan 10.30 finsk tid och kommer att sändas på Youtube med engelsk tolkning på grund av det enorma internationella intresset.

Så, vad förväntas?

Palmes blodiga död försatte Sverige i landssorg. Många tycker att såret som uppstod fortfarande är öppet.

Åtal eller nedläggning

Åklagare Petersson har jobbat med Palmefallet i ungefär tre år och har haft en klar metodik: Glömma alla teorier och göra om utredningen från första början.

– Mitt mål har varit att börja på brottsplatsen och se vart de spåren leder i stället för tvärtom, att börja med en teori och söka spår tillbaka till brottsplatsen, säger Petersson till TT.

Peterson har från första början sagt sig vara optimistisk över att fallet kan få ett slut. I februari antydde han att ny, teknisk bevisning kan finnas till hands.

Ett centralt problem i utredningen har varit avsaknaden av mordvapnet. Det enda som mördaren lämnade efter sig var två kulor av typen .357 Magnum från tillverkaren Winchester-Western.

Efter att Petersson tog över fallet har nya vapen testats. Genom åren har över 400 provskjutningar gjorts.

Hans Holmér, polischef som utredde mordet på Olof Palme 1986.
Bildtext Har ett vapen kunnat knytas till mordet? Bland annat den frågan ska få ett svar på onsdag.
Bild: EPA/HAKAN RODEN

Åklagaren har varit förtegen om resultaten – och vad som förväntas bli utfallet i åtalsfrågan. Oavsett så är det allra mest sannolika att fallet läggs ner.

Om en person pekas ut som mördare är det sannolikt att han är död. I så fall läggs fallet ned, eftersom det inte går att åtala en död person.

Bland andra Jan Guillou och Leif GW Persson hör till falangen som tror att fallet läggs ner.

– Om åklagaren redan viftar med den möjligheten får man nog säga att det det förefaller som det mest troliga, sa Guillou till SVT i februari.

Om till exempel den så kallade Skandiamannen eller Christer Pettersson pekas ut för mordet får Guillou och Persson rätt. De är redan döda.

Palme lämnade frun Lisbeth och sönerna Joakim, Mattias och Mårten efter sig.

Trendspåret: Skandiamannen

De senaste åren har teorierna om Palmemordet till stor del kretsat kring den så kallade Skandiamannen – en vid mordtidpunkten 52 år gammal man som jobbade på pensionsbolaget Skandia.

Misstankarna om mannens inblandning blev starkare efter att magasinet Filter pekade ut Skandiamannen som Palmemördare i ett uppmärksammat reportage 2018 med rubriken Den osannolika mördaren.

Skandiamannen förekom tidigt i utredningen. Han kontaktade själv polisen och påstod sig vara ett vittne till mordet.

Filters undersökningar visade att mannen var Palmefientlig och hade tillgång till vapen. Han var bevisligen nära mordplatsen då skotten avlossades.

Blommor vid en minnesplakett över Olof Palme
Bildtext Ett minnesmärke finns på platsen där Palme mördades.
Bild: EPA/CLAUDIO BRESCIANI **SWEDEN OUT**

Skandiamannen ändrade sin historia om mordnatten flera gånger och var öppet kritisk mot polisens ointresse av hans vittnesmål.

Den dåvarande spaningsledaren Hans Holmér beskrev Skandiamannen som en "elefant i en porslinsaffär" och ansåg att han störde utredningen, men var oskyldig.

– Det är kanske en av de viktigaste bitarna vi har kunnat visa. Det är att avfärdandet är helt felaktigt. Jag har kunnat detaljgranska det och på punkt efter punkt visa att polisen har begått ett stort misstag, sade Filters chefredaktör Mattias Göransson i en intervju med SVT efter att reportaget publicerats.

Skandiamannen dog 2000, 66 år gammal.

Christer Pettersson levde ett trassligt missbrukarliv fram till sin död 2004. På mordnatten hade han besökt en spelklubb nära Sveavägen och sade sig ha somnat på pendeltåget han tog tillbaka till bostaden i Rotebro.

Pettersson dömdes, friades och blev kändis

En person har redan dömts för mordet på Olof Palme.

Den 27 juli 1989 dömdes Christer Pettersson till livstids fängelse för statsministermordet. I november samma år friades Pettersson av en enhällig hovrätt.

Hur kunde det gå så?

Den tidigare dråpdömde missbrukaren Pettersson figurerade tidigt i polisutredningen. I slutet av 1988 blev han känd som "42-åringen" då han först greps och sedan häktades av polisen.

Pettersson hade inget alibi för mordnatten och enligt utredningen hade han befunnit sig i närheten av mordplatsen. Men bevisföringen var minst sagt skakig.

Christer Pettersson  (nr 3)
Bildtext Christer Pettersson pekades ut som skyldig efter underkänt polisarbete.
Bild: EPA / Police

Åtalet kretsade till stor del kring det faktum att Lisbeth Palme pekat ut Pettersson som mördaren vid en kritiserad videokonfrontation. Palme var den enda som sett mördaren på nära håll.

Polisarbetet inför konfrontationen kritiserades senare. Polisen hade bland annat på förhand meddelat Palme att den misstänkte är alkoholist. De övriga i uppställningen var poliser, med andra färgs skor än Pettersson.

Det uträttades inte mycket på natten över huvud taget, vilket i efterhand framstår som smått absurt

Vissa av de motstridiga ögonvittnesskildringarna överensstämde på Pettersson, andra inte alls. I hovrätten ansågs vittnesmålens bevisvärde vara så svagt att Pettersson friades. Enligt ny forskning är ögonvittnen inte värst tillförlitliga.

Efter den friande domen blev Pettersson rikskänd och figurerade ofta i medierna. Han dog 2004, 57 år gammal.

Det tidiga polisarbetet efter mordet har fått mycket kritik genom åren. Bland annat bristen på spaningsarbete och tveksamma utredningsmetoder har betonats.

– Det uträttades inte mycket på natten över huvud taget, vilket i efterhand framstår som smått absurt, säger den guldspadebelönade journalisten Gunnar Wall till SVT.

Foliehattsteorier och seriösa spår

Om det inte var Skandiamannen eller Pettersson, vem var det då?

Under åren har teorierna florerat. Vissa har varit tänkbara – andra har krävt en seriös foliehatt. Eller vad sägs om teorierna att Palme inte alls dog utan flyttade till Frankrike, eftersom han smittats av hiv?

Eller att Palme iscensatte sin egen död genom att anlita en rysk regissör?

Mer seriösa misstankar har riktats mot "33-åringen", den kurdiska organisationen PKK och det så kallade Sydafrika-spåret.

I korthet:

  • 33 åringen: Var den första som anhölls för mordet på Palme. Mannen hade under morddagen talat med en kvinna på ett café i Stockholm och uttryckt sig hatiskt mot Palme. I en husrannsakan hittade polisen Palmefientliga skrifter.

Den misstänkte mannen satt häktad i tre veckor innan han släpptes. Han hade ett alibi för kvällen och klädseln vid mordnatten stämde inte överens med Lisbeth Palmes vittnesmål om mördaren. 33-åringen dog åtta år senare i USA, då han mördades av en före detta polisman.

  • PKK-spåret: Teorin går ut på att Palmes regering klassat kurdiska PKK som en terroristorganisation. Organisationen bedömdes ha både motiv och förmåga att genomföra ett attentat mot Palme. År 1987 togs 20 kurder in till förhör.

  • Sydafrikaspåret: Blev en populär teori i mitten av 1990-talet. Palme kämpade mot apartheid, vilket kunde ha retat gallfeber på Sydafrikas regering. Enligt teorin ligger den sydafrikanska underrättelsetjänsten bakom mordet.

Andra Palme-teorier

Älskad och hatad. Olof Palme var en statsminister som delade opinionen. Här tillsammans med Kubas tidigare president, revolutionären Fidel Castro.

Spelar resultatet någon roll?

I väntan på utredningens resultat finns det en relevant fråga att ställa: Hur kommer åklagarens beslut att tas emot?

Genom åren har många privatspanare skapat hemmasnickrade teorier över vad som egentligen hände på mordnatten.

Frågan är om en "ny" polisutredning som startade tre decennier efter mordet kommer att påverka de redan övertygade, som grävt sig ner i sina skyttegravar.

Åklagare Petersson vet precis hur mycket fallet fortsätter att intressera – och engagera.

– I dag, 34 år efter mordet, får jag tio mejl i veckan från personer med olika teorier om vem som låg bakom. Oavsett vilket beslut vi fattar kommer debatten förmodligen att fortsätta. För har man bestämt sig för sin teori som man tror på kommer man nog inte att ändra sig, säger Petersson till TT.