Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Störande smällar i Lojo visade sig vara fyrverkeripjäser - polisen hoppas föräldrar tar ett snack med sina barn om farorna

Från 2020
En fyrverkeripjäs brinner på marken.
Bildtext På sommaren kan fyrverkeripjäser lätt orsaka en markbrand.
Bild: Mostphotos

Mängder med tips strömmade in efter att polisen efterlyste observationer kopplade till kraftiga smällar i Lojo. Åtminstone en del av dem visade sig vara orsakade av fyrverkeripjäser.

Smällarna har hörts under våren i områdena Tallbacka och Perttilä i Lojo. Som mest har det smällt åtta gånger under en natt.

Polisens utredning visar att åtminstone en del av smällarna har orsakats av unga som skjutit fyrverkeripjäser.

Under helgen kom polisen över en mindre mängd fyrverkeripjäser och fallet undersöks som brott mot bestämmelserna om explosiva varor.

Kan antända mark eller hus

Att skjuta fyrverkeripjäser innebär stora risker, speciellt på sommaren. Då riskerar den som skjuter inte bara att skada sina händer eller ögon utan också att antända en markbrand.

Om det är torrt i terrängen kan en fyrverkeripjäs lätt orsaka en eldsvåda som kan orsaka stora skador.

Skjuts fyrverkeripjäserna i närheten av byggnader kan de antända hus och sätta invånarna i livsfara.

Därför hoppas polisen att farorna med fyrverkeripjäser diskuteras i hemmen och att föräldrarna ska övervaka vad de unga sysslar med.

Polisens uppmanar de som orsakat smällar i Lojo att genast sluta, innan fyrverkeripjäserna orsakar skador.

Olagligt för minderåriga att skjuta raketer

I Finland är det straffbart att skjuta raketer annat än på nyårsafton, om man inte har speciallov. För minderåriga är det alltid olagligt att inneha och skjuta raketer.

Också vuxna som säljer eller överlåter fyrverkeripjäser till under 18-åringar gör sig skyldiga till ett brott, påminner polisen.