Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt vill få tillbaka patienter som avbokade under coronavåren – "Viktigt att återgå till normal verksamhet"

Från 2020
Uppdaterad 08.06.2020 17:01.
Vasa centralsjukhus.
Bildtext Hösten och framtiden är ännu mycket osäker, men Vasa sjukvårdsdistrikt försöker ändå nu att återgå till någon slags normalsituation efter en omfattande vår.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Samtidigt som distriktet vill återgå till normal verksamhet kommer sommaren och personalens semestrar emot, men "vi gör så gott vi kan", säger Hans Frantz (SFP), styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Under styrelsens möte på måndagen blev det klart att coronasituationen hittills kostat Vasa sjukvårdsdistrikt närmare 6 miljoner euro.

Skulle en andra våg komma i höst kan kostnaderna uppgå till över 20 miljoner euro.

Eftersom ingen ändå vet hur läget kommer att bli hoppas man vid sjukvårdsdistriktet på att det värsta är över och förbereder sig därför för en återgång till normal verksamhet.

Hans Frantz (SFP).
Bildtext Sjukvårdsdistriktet måste få tillbaka alla de patienter vars besök avbokats på grund av coronasituationen, säger Hans Frantz.
Bild: YLE/Markus Bergfors

Viktigt att nu inte skjuta upp sina besök mera

Sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Hans Frantz (SFP) och sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen betonar att det är viktigt att den normala verksamheten kommer igång igen.

- Vi måste få igång den normala verksamheten, få tillbaka alla patienter som varit inbokade innan corona men som under den här tiden avbokat sina besök eller ingrepp på sjukhuset eller låtit bli att komma till sjukhuset på grund av coronan, säger Frantz.

Porträtt av Marina Kinnunen.
Bildtext I många fall kan det nämligen vara ännu farligare att inte komma till sjukhuset, än att drabbas av coronaviruset, betonar Kinnunen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Att återgå till en normal situation är ändå utmanande i det här läget, eftersom sommaren kommer emot, påpekar både Kinnunen och Frantz.

- Nu när sommaren kommer emot och personalen ska ha sina semestrar blir det en ganska svår kombination, men vi gör så gott vi kan, säger Frantz.

Men till hösten hoppas Kinnunen att verksamheten är igång till hundra procent igen.

Diskussion om artikeln