Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så här gick det till när Jari Aarnio blev misstänkt för mord – det "mystiska tipssamtalet" ringdes in av Aarnios kollega

Från 2020
Jari Aarnio ja asianajaja Riitta Leppiniemi oikeudessa. Taustalla myös Keijo Vilhunen ja asianajaja Markku Fredman.
Bildtext De båda åtalade, Jari Aarnio och Keijo Vilhunen, var på plats i Helsingfors tingsrätt på måndagen när det ordnades en förberedande session i fallet.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Tidigare chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, Jari Aarnio, är åtalad för mord eftersom han inte förhindrade mordet på Volkan Ünsal 2003. I förundersökningen, som blev offentlig på måndag, framkommer att han kände till mordplanerna några veckor på förhand. Samtalet som startade mordutredningen 2003 ringdes in av Aarnios kollega på narkotikapolisen.

I juni 2015 kontaktar Jani Leinonen en utredare vid Helsingforspolisen som utredde mordet på Volkan Ünsal 2003-2004. Han berättar att han har uppgifter om mordet som inte tidigare förekommit i offentligheten.

Han har suttit i fängelse i över tio år för mordet på svensk-turkiska Ünsal. Mordet skedde i en lägenhet i Nordsjö i Helsingfors natten mellan den 15 och 16 oktober 2003.

Den 29 december 2015 förhörs Leinonen första gången i fängelset i Riihimäki. Förhöret görs av en kriminalöverkonstapel vid Centralkirminalpolisen.

- Jag har förstått att du är redo att berätta saker om mordet på Volkan Ünsal som inte behandlades i mordutredningen. Stämmer det här fortfarande, frågar kriminalöverkonstapeln.

- Ja, svarar Leinonen.

Fyra män har dömts i fallet

Förutom Leinonen dömdes Janne Raninen och Raimo Andersson för att ha begått mordet medan Leo Carmona dömdes för att ha anstiftat dem till att begå det. Alla fyra fick livstids fängelse. Motivet för mordet var hämnd eftersom Ünsal kontaktat polisen om Arlandarånet som Carmona deltog i, men aldrig dömts för.

När mordet behandlades i tingsrätten 2004 var Leinonen mindre pratsam.

- Jag har inte hemskt mycket att säga. Jag är inte skyldig till det här brottet och inte heller till något annat brott och jag vet inte heller någon annan som skulle vara det, var det enda han sade i tingsrätten.

Volkan Ünsal.
Bildtext Volkan Ünsal var kriminell och mordet var en hämnd.
Bild: Polisen

Mordet planerades hos Vilhunen

I den nya mordutredningen berättar Leinonen att han några dagar innan mordet var hemma hos gängledaren Keijo Vilhunen. Då planerade de tillsammans med Raimo Andersson mordet på Ünsal. De pratade om mordet i ett cykelförråd hos Vilhunen.

Jani Leinonen berättar i samtal med polisen att han under mordutredningen 2003-2004 förundrade sig över att Keijo Vilhunens roll inte utreddes ordentligt eftersom polisen hade teleövervakning på honom under tiden för mordet.

Vilhunen misstänktes för medhjälp till mord i den ursprungliga utredningen, men misstankarna avskrevs och gick inte till åtalsprövning. Men nu 17 år efter mordet åtalas Vilhunen för mord.

"Aarnio måste ha känt till mordet och lät det ske"

I samband med att Aarnios brottslighet avslöjades framkom att Aarnio och Vilhunen haft tät kontakt och de dömdes båda i samma narkotikahärva 2019.

Leinonen säger att han när han följde med Aarniofallet blivit övertygad om att Aarnio måste ha känt till mordet, låtit det ske och därefter utrett det med vetskap om vissa detaljer och fått en fjäder i hatten.

Mordutredningen 2003-2004 sköttes av våldsroteln inom Helsingforspolisen, men narkotikapolisen där Aarnio då var chef var också med på ett hörn.

Kroppen har aldrig hittats och Leinonen får i den nya utredningen upprepade gånger frågan var Ünsals kropp finns men vill inte svara på den. Raimo Andersson berättar att de grävde ner kroppen på vägen från Helsingfors mot Borgå, men att han inte längre minns var. Andersson hördes i utredningen innan han själv blev mördad i april 2018.

Lägenheten i Nordsjö där Volkan Ünsal blev mördad.
Bildtext Jani Leinonen bodde i lägenheten där Ünsal mördades.
Bild: Polisen

Tipssamtal om mordet ringdes in från telefonkiosk

En central fråga som den ursprungliga mordutredningen 2003-2004 till synes aldrig utredde var vem som ringde in ett tipssamtal om mordet till Helsingforspolisen.

Det här samtalet kom den 16 oktober på kvällen under ett dygn efter mordet. Det har ringts från en telefonkiosk på Bulevarden i Helsingfors centrum.

Samtalet ringdes till Helsingforspolisens nödcentral därifrån det kopplades till våldsrotelns jourtelefon. En sex sekunder lång snutt med inringaren finns sparad.

“Är någon våldsutredare på plats … en anmälan …. inte riktigt … är där ingen jour”, lyder hela samtalet i utskriven form översatt från finska.

Inringaren var en polis vid narkotikaroteln

Flera personer berättar i förundersökningen att de känner igen rösten och att den tillhör en polis som vid den här tiden jobbade på narkotikapolisen i Helsingfors. Han deltog själv som utredare i mordutredningen 2003-2004 trots att han alltså inte jobbade på våldsroteln som hade hand om utredningen.

Den här polisen förhörde Janne Raninen i mordutredningen 2004, vilket Raninen ansåg vara märkligt. Förklaringen som gavs då var att orsaken var att han pratade svenska. Raninen är visserligen uppvuxen i Sverige men pratar också finska.

I den nya förundersökningen berättar en kvinnlig polis, som tog emot i tipssamtalet, att samtalet handlade om ett brott mot liv som endera redan hade hänt eller kommer att ske. Mannen som ringde presenterade sig aldrig i telefonen.

Polisen kunde ändå spåra samtalet till en telefonkiosk nära Alexandersteatern på Bulevarden. En tekniker for till platsen för att ta fingeravtryck.

Den här, för mordutredningen, väsentliga informationen finns alltså inte med i den ursprungliga förundersökningen.

Keijo Vilhunen oikeudessa.
Bildtext Keijo Vilhunen.
Bild: Petteri Bülow / Yle

En otrolig brottsmisstanke, säger Aarnio själv

Jari Aarnio förhördes första gången i mordutredningen i juli 2018.

- Hur kommenterar du brottsmisstankarna mot dig, frågar förhörsledaren.

- En otrolig brottsmisstanke, svarar Aarnio.

Enligt misstankarna har Aarnio fått reda på mordplanerna några veckor på förhand.

En kriminalöverkonstapel som tidigare jobbade vid narkotikapolisen i Helsingfors berättar i förundersökningen att Aarnio i slutet av september 2003 kallade in honom på sitt rum och då berättade att en svensk kriminell är i Finland och befinner sig i livsfara. Kriminalöverkonstapeln frågade då om personen känner till hotet varpå Aarnio ska ha svarat att det gör han.

Kriminalöverkonstapeln har skrivit ner två namn på en rutig papperslapp, Raimo Andersson och Janne Raninen.

- Namnen hänger med säkerhet ihop med uppdraget som rör hoten mot den svenska personen om att bli utsatt för brott mot liv, säger han i ett förhör.

Spaning i Herrala

Vid samma tid, det vill säga slutet av september 2003 (omkring två veckor innan mordet) utför polisen spaning i Herrala i Hollola. Enligt uppdraget har kriminella ledare ett möte där.

Raimo Andersson, som senare dömdes för mordet, berättar i den nya förundersökningen att han ordnade så svenska kriminella kunde träffas där. Uppdraget hade kommit från Keijo Vilhunen.

Mordplanerna förändrades ändå senare.

En svensk polis berättar i förhör att han sannolikt fick information om mordet kort efter att det skedde från Jari Aarnio. Den här informationen kom innan Ünsals flickvän var i kontakt med polisen i Sverige och anmälde honom försvunnen.

"Borde vidtagit åtgärder i egenskap av polis"

Rättegången i fallet inleddes med en förberedande session på måndagen. Därmed blev åtalen och förundersökningen offentliga.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mord för Jari Aarnio och Keijo Vilhunen. För Aarnios del handlar mordåtalet om att han inte vidtagit några åtgärder för att förhindra mordet. I egenskap av polis borde han ha vidtagit åtgärder, anser åklagaren.

Aarnio och Vilhunen nekar båda till åtalet om mord i sina skriftliga svar till tingsrätten.

Huvudförhandlingen i fallet hålls under hösten med start i september.

Diskussion om artikeln