Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Suomen Kuvalehti: Kulmuni och Tekir har tisdagen på sig att förtydliga detaljerna kring konsultarvodena som fick finansministern att avgå

Från 2020
Katri Kulmuni i talarstolen i riksdagens plenisal
Bildtext Utredningarna kring Katri Kulmunis konsultarvoden är inte över.
Bild: Hanne Salonen / Riksdagen

Arbets- och näringsministeriet har börjat kräva tillbaka de pengar som använts på kommunikationsträningen tidigare finansminister Katri Kulmuni tog del av. Kulmuni och konsultbolaget Tekir har också tisdagen på sig att förklara vad konsulttjänsterna omfattade. Det här skriver Suomen Kuvalehti.

Onsdagen den 3 juni publicerade Arbets- och näringsministeriet en juridisk bedömning där man drog slutsatsen att konsulttjänsterna som köptes av Tekir inte innehöll några rättsliga eller administrativa problem.

Heidi Nummela, personalchef på ministeriet, berättar nu till Suomen Kuvalehti, att situationen har ändrats. Situationen ändrades på grund av Katri Kulmunis presskonferens på fredag.

Under presskonferens uppgav Kulmuni att kommunikationsträningen som Tekir erbjöd var bland annat till för att öva inför ett tal på Centerns partimöte.

Nästan 50 000 euros nota

- Situationen ändrades helt fredagen den 5 juni. Upp till det har man bara sagt att allt varit till för uppgifter relaterade till ministerrollen. Det har man hela tiden sagt till våra tjänstemän och hållit fast vid det under enskilda utfrågningar också, säger Nummela.

Ministeriet har nu gett Kulmuni och konsultbolaget Tekir, som ägs av Harri Saukkomaa, tisdagen den 9 juni tid att överlämna förtydliganden kring vad konsulttjänsterna omfattat och när kommunikationsträningen hållits.

Enligt Nummela kommer ministeriet att kräva tillbaka alla kostnader som inte har något att göra med Kulmunis roll som finansminister.

Suomen Kuvalehti avslöjade i början av förra veckan att Kulmuni använt sig av konsultbolaget Tekirs tjänster för ett sammansatt värde på nästan 48 000 euro. Arbets- och näringsministeriet samt Finansministeriet fick stå för notan.

Kulmuni avgick som finansminister på grund av kontroversen kring konsultarvodena. Partikollegan Matti Vanhanen ersätter henne i rollen som finansminister.

Källor: Suomen Kuvalehti

Diskussion om artikeln