Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-spelare startar allians för att utrota rasism inom hockeyn – kräver förändring nu: ”Vi har alla utsatts för rasism – den här sporten står mer stilla än andra”

Från 2020
Evander Kane jonglerar med pucken.
Bildtext Evander Kane spelar i San Jose Sharks.
Bild: All Over Press

NHL-stjärnan Evander Kane säger att färgade ishockeyspelare har fått nog. Nu sjösätter han och sex andra spelare ett projekt för att få bukt med rasism och intolerans i ishockey.

Kampen mot rasism har varit ett stort samtalsämne i hela världen sedan George Floyds död.

I idrottsvärlden har stora profiler – exempelvis formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton och basketikonen Michael Jordan – tagit ställning mot rasismen.

Nu hakar ishockeyn på.

Sju stycken aktiva eller pensionerade NHL-spelare har startat en allians – The Hockey Diversity Alliance (HDA). Målet är att få bukt med rasism och intolerans i ishockeyn.

Den tidigare NHL-spelaren Akim Aliu (numera i den tjeckiska ligan) och San Jose-anfallaren Evander Kane står bakom projektet. Matt Dumba, Wayne Simmonds, Trevor Daley, Joel Ward och Chris Stewart finns också med.

– Jag tycker att vi har starka röster som kan skapa en positiv förändring. Vi sju har alla varit utsatta för rasism. Ishockey är inte en sport som omfamnar förändring enkelt. Den står stilla mer än andra sporter och det finns mycket att göra, säger Aliu till TSN.

Gruppen är fristående från NHL, men i ett uttalande skriver man att man hoppas på att också få stöd från ligans håll.

”Gick genom ett helvete”

Gruppen har också fått tips från från den tidigare NFL-spelaren Colin Kaepernick. Kaepernick, som har blivit en symbol för kampen mot rasism, har gett råd om hur de ska kunna få till en förändring i en sport som domineras av vita människor.

– Det här är historiskt. Färgade spelare går ihop. Vi har fått nog av det här. Vi står enade och kommer att kräva förändring, säger Kane till TSN.

I slutet av förra året beskrev Aliu hur han tvingades utstå rasistiska ord från sin tränare Bill Peters under tiden i AHL. Det ledde till att Peters i vintras var tvungen att lämna sitt jobb som tränare för NHL-laget Calgary Flames.

”Han kallade mig för n-ordet flera gånger i omklädningsrummet under min rookiesäsong eftersom han inte gillade den musik jag lyssnade på. Jag erkänner att jag gjorde uppror mot honom, skulle inte du ha gjort samma sak?”, skrev Aliu på Twitter.

I maj publicerades en text på webbplatsen The Players’ Tribune. Där broderade Aliu, som är född i Nigeria, ut sina upplevelser av rasism ytterligare.

”Jag gick genom ett helvete på grund av en rasistisk sociopat. Hans namn var Steve Downie. Jag bryr mig inte om vad han tänker om den titeln nu. Då fanns bara hat i hans hjärta. Jag attackerades på grund av min hudfärg”, skriver Aliu.

Diskussion om artikeln