Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland öppnar sina gränser delvis – Moskva vill återvända till vardagen

Från 2020
Långhårig kvinna bär ansiktsskydd framför ortodoxa kyrkkupoler.
Bildtext Kvinna med ansiktsskydd framför Vasilijkatedralen i Moskva, där en bokfestival ordnades den 6 juni, för första gången sedan staden stängde ner i mars.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den ryska regeringen beslöt i går att öppna landets gränser för vissa resenärer. Det här trots att coronaviruset fortfarande härjar i landet.

Bakom beslutet finns också politiska skäl. Beslut om att häva coronarestriktioner duggar nu tätt i Moskva. Rysslands premiärminister Michail Misjustin gav i går grönt ljus för att börja öppna landets gränser.

Beslutet innebär att ryska medborgare får rätt att resa ut ur landet när syftet är arbete, studier, sjukvård eller vård av anhörig. Tillståndet gäller enbart för en utresa, förutom för sjukvård där antalet resor är obegränsade.

Beslutet trädde i kraft direkt i går, på måndag. Samma dekret gör det också möjligt för utlänningar att resa in till Ryssland för sjukvård eller för att vårda en anhörig.

En halv miljon smittade

Ryssland har de senaste dagarna börjat öppna upp samhället i rask takt. Det här trots att coronaviruset fortfarande härjar i landet.

Varje dag upptäcks omkring 8 000 nya fall i landet. Hittills har nästan 6 000 personer avlidit i covid-19, en statistik som dessutom lider av stora brister.

Den här veckan kommer dessutom Ryssland att passera halvmiljonstrecket i antalet smittade. Hur Moskvas nya regler kommer att påverka den finsk-ryska gränsen är ännu oklart.

Finlands nuvarande begränsningar vid gränsen är i kraft till den 14 juni.

Manlig person med ansiksskydd går förbi Marilyn Monroe-staty.
Bildtext Också caféer har fått öppna i Moskva.
Bild: AFP / Lehtikuva

Moskva kräver vardag

– Tack vare våra gemensamma ansträngningar lyckades vi undvika en katastrof, sa Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin i går. Istället har vi börjat segra över viruset.

Den karantän som har varit i kraft i huvudstaden sedan slutet av mars slopas redan från i dag, tisdag. Det samma gäller de elektroniska tillstånd som har krävts för resor inom staden.

Folkmassa i Moskva.
Bildtext Moskvaborna njuter av en varm dag i stadskärnan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Också servicebranschen öppnas i tre olika etapper. Från i dag börjar frisörer och veterinärer arbeta. Även teatrarna får börja repetera. Nästa vecka öppnas stadens uteterrasser, bibliotek och museer.

Endast tvånget att använda munskydd och handskar på allmänna platser står fast.

Snabba ryck

Moskva är fortfarande landets epicentrum för coronakrisen. För närvarande registreras omkring 2 000 nya fall dagligen i staden.

De nya reglerna har kritiserats för att vara alldeles för mycket och alldeles för snabbt.

– 2 000 nya fall varje dag är en hög siffra, säger biologen Irina Jakutenko till dagstidningen Kommersant.

När 20 smittade personer rör sig ute i staden är effekten liten, men när ett par tusen smittobärare plötsligt börjar röra sig fritt i metron blir effekten en helt annan.

Också enligt den koefficient som den ryska Folkhälsomyndigheten använder har huvudstaden ännu inte nått den nivå som skulle behövas för att introducera så pass få restriktioner.

Bakom besluten lurar inte enbart ekonomiska orsaker, utan även inrikespolitiska.

Bildar decifierar gator i Moskva.
Bildtext Stadens rengöringsfordon framför Bolsjojteatern i Moskva.
Bild: AFP / Lehtikuva

Putins framtid på spel

President Vladimir Putin meddelade nyligen att den uppskjutna folkomröstningen om landets nya grundlag arrangeras den 1 juli.
Valet är oerhört viktigt för Kreml och anses ha påverkat de beslut som nu har fattats om restriktionerna.

– Att pröva moskvabornas tålamod fram till valdagen var inget alternativ, säger politologen Konstantin Kalatjev till Kommersant.

Man behövde lätta på restriktionerna för att inför omröstningen skapa en mer positiv atmosfär ute i samhället. Den nya grundlagen gör det möjligt för president Putin att än en gång ställa upp i
följande presidentval år 2024.