Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katri Kulmuni till Yle: Jag kommer inte delta i regeringens beredningar

Från 2020
Uppdaterad 09.06.2020 09:09.
Katri Kulmuni.
Bildtext Katri Kulmuni (C) säger till Yle att hon inte kan delta i regeringens beredningar. Enligt expert kan hon inte heller leda partiets ministergrupp.
Bild: Hilma Toivonen / Yle

Centerns ordförande och avgående finansminister Katri Kulmuni har tidigare sagt att hon vill fortsätta leda partiets ministergrupp, även om hon avgått som finansminister. I Yles A-studio säger hon ändå att hon inte kommer delta i regeringsarbetet i framtiden.

Kulmuni konstaterade i A-studio att hon ger stafettpinnen vidare till Matti Vanhanen som partiet utnämnde till ny finansminister under måndagen.

– Jag kan inte som utomstående medlem delta i några av regeringens beredningar. Jag kan inte vara delaktig i detaljfrågor, säger Kulmuni.

Hon säger att hon inte kan delta i beslutsfattandet i regeringen, men att hon vill vara involverad i ärenden som rör allmänna politiska frågor mellan partierna.

– Jag kan bara föra fram Centerns budskap.

Har Kulmuni stöd som partiledare? Vanhanen vill inte leda partiet igen

Kulmuni har meddelat att hon vill fortsätta leda Centern. I september under Centerns partikongress blir det klart om Kulmuni har stödet att fortsätta som partiordförande.

Matti Vanhanen som tar över uppdraget som finansminister säger att han inte är intresserad av att axla rollen som partiordförande igen.

– Jag är bara en av Centerns ministrar, säger han.

Han säger ändå att han kommer inneha en viktig roll i regeringens arbete eftersom finansministern bör vara med på alla möten och diskussioner där man fattar beslut om ekonomin.

Expert: Omöjligt att Kulmuni fortsätter leda ministergrupp

Expert Pauli Rautiainen ser det som omöjligt ur ett juridiskt perspektiv att Kulmuni fortsätter leda partiets ministergrupp.

Enligt Rautiainen kan inte en person som inte är minister delta i regeringens verksamhet. Utomståendes medverkan skulle göra det svårare att övervaka juridisk och politisk ansvarsskyldighet.

– Det här är kärnan i maktdelningsprincipen. Den är relaterad till grundlagen som helhet, säger Rautiainen.

Justitiekansler Tuomas Pöysti, som övervakar lagligheten i regeringens handlingar, tar inte ställning till Kulmunis plan. Enligt honom kan det här bli något som måste granskas ur ett juridiskt perspektiv och därför är han mycket ovillig att kommentera saken i det här skedet.

Diskussion om artikeln